Chipmachines als warme broodjes

ASML boert goed in crisistijden: meer chipmachines verkocht

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPASML boert goed in crisistijden: meer chipmachines verkocht
RTL

Chipmachinefabrikant ASML heeft een goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg naar bijna 3,6 miljard euro. Bijna een miljard meer dan in 2019. ASML profiteert van de grote vraag naar chips voor in smartphones, computers en datacenters. Het bedrijf verwacht dat de vraag dit jaar sterk blijft. 

In het vierde kwartaal zette het bedrijf 4,3 miljard euro om, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Dat is meer dan het bedrijf zelf verwachtte.

De stijging komt vooral door meer vraag naar de DUV-machines. Die machines zijn niet zo geavanceerd als de hypermoderne EUV-machines, machines waarmee veel kleinere en krachtigere chips kunnen worden gemaakt, maar daar werden er meer van verkocht dan verwacht. 

Meer vraag door thuiswerken

De DUV-chipmachines zijn de meest gebruikte machines in de chipindustrie en worden gebruikt om processors te maken die je in veel alledaagse technologie ziet: van auto's tot je smartphone.

In heel 2020 kwam er een recordaantal bestellingen voor de machines binnen: wat uiteindelijk 7,3 miljard euro omzet opleverde. 

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand
Lees ook

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Chipindustrie in stroomversnelling

Het laat zien dat de chipindustrie in een stroomversnelling zit, gedreven door het vele thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. Er is veel meer vraag naar technologie, omdat we meer computers nodig hebben voor het thuiswerken.

Maar ook de datacenters die onze films en series streamen en waar onze data in de cloud staat opgesloten, breiden uit. En dan is er nog de uitrol van het 5G-netwerk. Dat alles bij elkaar drijft de vraag naar chips op. 

De klanten die de chips daadwerkelijk produceren, denk aan grote namen als Intel en Samsung, moeten allemaal aankloppen bij ASML.

2020: 14 miljard omzet

In het eerste kwartaal gingen de omzet en de winst nog onderuit door de coronacrisis. Het bedrijf waagde zich toen nog niet aan voorspellingen voor de rest van het jaar. Maar dat is uiteindelijk meer dan goed gekomen, vooral dus door de toegenomen vraag naar technologie. In heel 2020 boekte ASML een omzet van net geen 14 miljard euro. Dat is ruim 2 miljard meer dan in het jaar ervoor. Onderaan de streep bleef er een nettowinst van bijna 3,6 miljard euro over.

Het leveren van 31 van de extreem geavanceerde EUV-machines zorgde voor 4,5 miljard euro omzet. Die EUV-machines worden gebruikt om de meest geavanceerde chips te maken. Denk bijvoorbeeld aan de net aangekondigde chips van Samsung, opgebouwd met transistors van 5 nanometer groot - heel klein dus. 

ASML: nog een jaar met groei

Voor het komende jaar rekent ASML erop dat de vraag naar al zijn machines aanhoudt, omdat de digitalisering voorlopig niet voorbij is. Zowel vanuit de automotive- en de industriële markt zal er veel vraag zijn naar de machines, verwacht ASML-ceo Peter Wennink.

In het eerste kwartaal rekent het bedrijf op een omzet van tussen de 3,9 miljard en 4,1 miljard euro. 

Lees meer over
ASMLTechnologieSmartphoneComputer5G