Coronacrisis stuwt omzet

Chipmachinemaker ASML profiteert van thuiswerkers

Door ANP··Aangepast:
© ANPChipmachinemaker ASML profiteert van thuiswerkers
RTL

Chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Dankzij het toegenomen thuiswerken blijven technologiebedrijven het te midden van de coronacrisis goed doen, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert.

ASML is leverancier aan vrijwel alle grote chipmakers.

Toch waren beleggers vanochtend niet onder de indruk van de omzet- en winststijging. Het aandeel ASML noteerde na een half uur handelen op de Amsterdamse effectenbeurs een min van 1,5 procent, op  339,15 euro.

Omzetstijging

De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof ASML ook de eigen verwachtingen die het Veldhovense bedrijf uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers.

De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Beleggers kijken bij derdekwartaalcijfers vooral verder vooruit
Lees ook

Beleggers kijken bij derdekwartaalcijfers vooral verder vooruit

Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips.

Het Veldhovense ASML levert met de hypermoderne EUV-machines de apparatuur die het mogelijk maakt veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

De omzetstijging is volgens financieel topman Roger Dassen deels te danken aan chipmachines die in het voorgaande kwartaal werden geleverd, maar waarvan de opbrengst nu pas wordt meegenomen in de kwartaalresultaten.

Orderboek ook groter

Die meewind voor ASML spreekt ook uit de hoeveelheid bestellingen die het kreeg. Alle binnengekomen orders hebben samen een omvang van bijna 2,9 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Logistieke problemen door de coronapandemie zijn inmiddels niet meer aan de orde, zegt Dassen in een door ASML gepubliceerd interview. Voor heel 2020 gaat het bedrijf dan ook uit van een omzet die aan het begin van het jaar, vóór de wereldwijde virusuitbraak, werd voorspeld.

Onzekerheden

Niettemin zijn er ook onzekerheden waar ASML mee te maken heeft. Zo kan een traag herstel na de economische neergang door de coronapandemie uiteindelijk ook technologiebedrijven raken. Daarnaast spelen de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten een rol.

Zo legden de VS onlangs handelssancties op aan de grootste chipmaker van China, die ook klant is van ASML. Dit betekent volgens ASML dat directe leveringen van machines vanuit Nederland aan die Chinese klant kunnen doorgaan, maar dat voor directe leveringen van onderdelen vanuit de VS een exportvergunning nodig is.

Het gaat daarbij echter wel om machines van de 'oudere' generatie. Voor de export van EUV-machines wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.

Lees meer over
ASMLEffectenbeurs