'Durven bedrijven een verwachting te geven?'

Beleggers kijken bij derdekwartaalcijfers vooral verder vooruit

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyBeleggers kijken bij derdekwartaalcijfers vooral verder vooruit
RTL

Vanaf morgen publiceren veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de resultaten over het derde kwartaal. Beleggers zijn benieuwd, maar ze willen vooral weten of bestuurders het al aandurven om een verwachting voor het vierde kwartaal te geven.

Veel bedrijven die in Amsterdam op de beurs staan maken elk kwartaal bekend hoe de zaken gaan. Vooral bij de grote AEX-fondsen is dat het geval.

Beleggers kijken reikhalzend uit naar wat de bestuurders van bedrijven daarbij zeggen. Ze hopen op een beetje houvast in deze onzekere periode, zeggen beursexperts.

Deze factoren zijn bepalend voor het beurssentiment in het vierde kwartaal
Lees ook

Deze factoren zijn bepalend voor het beurssentiment in het vierde kwartaal

Toekomst

"Het gaat vooral om wat bestuurders durven zeggen over de toekomst", zegt Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij Actiam. "Zien bedrijven weer kansen en durven ze daarom weer te investeren?" vult RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra aan.  

Aandelenkoersen staan nog altijd relatief hoog. De vooruitzichten moeten bewijzen dat de beurs niet helemaal gek geworden is, zegt hij. "Beleggers willen perspectief hebben. Zij kijken immers altijd naar de toekomst".

Tech doet het goed

De techsector deed het dit jaar heel goed op de beurs. Maar Veenstra vraagt zich af of dat zo blijft. De verwachtingen zijn hoog gespannen voor tech, per saldo wordt er geen daling verwacht in vergelijking met vorig jaar, zegt Van Zeijl daarover. "Onder de huidige omstandigheden is dat al heel mooi."

Bij een concern als Shell is het interessant hoe het bestuur denkt geld te verdienen met de huidige lage olieprijs, aldus Veenstra.

Banken en slechte leningen

Voor banken speelt mee of ze nog meer geld opzij denken te moeten zetten voor slechte leningen, zegt hij. Banken kunnen geraakt worden door oplopende faillissementen en kredietverliezen als de tijdelijke steunregelingen aflopen, vreest Klaas Knot, topman van De Nederlandsche Bank (DNB).

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, waarschuwde vandaag zelfs dat Duitse banken zich moeten voorbereiden op een toename van het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis.

Derdekwartaalcijfers:

De komende week publiceren deze bedrijven hun resultaten over het derde kwartaal:

  • Woensdag 14 oktober: ASML, TomTom
  • Donderdag 15 oktober: CM.com
  • Maandag 19 oktober: Philips
  • Woensdag 21 oktober: AkzoNobel, Randstad
  • Donderdag 22 oktober: Unilever, Sligro
  • Vrijdag 23 oktober: Signify, Wereldhave

 

Cijfers vallen vaak beetje mee

De verwachtingen voor de resultaten over de afgelopen drie maanden zijn niet heel hoog gespannen, zegt Veenstra. Verwacht wordt dat de winsten van bedrijven in Europa met gemiddeld 38 procent zullen dalen in vergelijking met vorig jaar. Voor AEX-bedrijven is dat een krimp met 35 procent.

Dat moet je echter wel met een flinke korrel zout nemen, aldus Veenstra. De verwachtingen worden meestal overtroffen. Analisten baseren hun taxaties mede op wat bedrijven zelf zeggen en die blijven vaak wat aan de voorzichtige kant. Ze willen liever positief verrassen.

Zo werd over het tweede kwartaal gerekend op een winstdaling van 44 procent, maar het werd uiteindelijk 'maar' ruim 31 procent, licht Veenstra toe.

Lockdowns

Beleggers zijn geïnteresseerd hoe de afname van lockdowns in Europa op de resultaten in het derde kwartaal heeft gewerkt, aldus van Zeijl. In vergelijking met het tweede kwartaal waren de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in de maanden juli tot en met augustus immers veel minder strict.

De zwakkere dollar, die 6 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de euro, zal bedrijven die een flink deel van hun omzet en resultaat in de VS halen echter hebben geraakt, denkt Van Zeijl. Daarbij moet je denken aan ondernemingen als Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, ReedElsevier en Shell.  Winsten die in dollars worden behaald zijn omgerekend naar euro's minder waard.

Grote beleggers: 'corona-offer' top

Bestuurders van bedrijven moeten de 'pijn' van de huidige coronacrisis voelen als hun onderneming zich gedwongen ziet overheidssteun aan te vragen, werknemers te ontslaan of het dividend fors te verlagen.

Dat vinden institutionele beleggers als pensioenfondsen. Hun belangenorganisatie Eumedion heeft dit per brief aan beursgenoteerde bedrijven laten weten.

Daarmee bedoelt Eumedion dat topbestuurders tijdelijk lagere salarissen of het schrappen van bonussen moeten accepteren.

Lees meer over
Durk VeenstraBeleggen