Facebook, Google, Amazon, Apple

Techreuzen opbreken? Beleggers zijn er nog niet bang voor

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyTechreuzen opbreken? Beleggers zijn er nog niet bang voor
RTL

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil vergaande ingrepen tegen techconcerns om misbruik tegen te gaan. Beleggers zijn echter nog niet bang voor opsplitsing en dat is terecht, zeggen beursexperts.

De grote techconcerns uit de VS, Facebook, Google, Apple en Amazon maken op grote schaal misbruik van hun dominante marktpositie, aldus de commissie van het Huis van Afgevaardigden in de VS.

Voorgestelde regels kunnen zelfs uitmonden in gedwongen opsplitsing.

In het verleden zijn er in de VS eerder grote ondernemingen opgesplitst, zoals het machtige Standard Oil van John D. Rockefeller en telecomgigant AT&T.

'Juridische strijd'

"Het gaat waarschijnlijk heel lang duren voordat er maatregelen worden getroffen", nuanceert Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger. 

Hij voorziet een juridische strijd, "en techgiganten beschikken over enorme hoeveelheden geld om advocaten te betalen".

Zoom en Salesforce

Verder is de wetgeving gecompliceerd, wat het treffen van maatregelen tegen grote techreuzen lastiger maakt, aldus Zwanenburg.

Hij ziet ook niet zo dat techgiganten innovatie in de weg staan. Zo zijn er de afgelopen tijd kleine spelers die voor innovaties hebben gezorgd, zoals Zoom en Salesforce. 

Amerikaans Congres bijt dit keer wel door in verhoor met techreuzen
Lees ook

Amerikaans Congres bijt dit keer wel door in verhoor met techreuzen

'Geen gedwongen splitsing'

Een gedwongen opsplitsing van Amerikaanse techreuzen ziet ook Jos Versteeg van Insinger Gilissen niet zo snel gebeuren. Hij volgt onder meer de techsector.

"Het is nog maar een voorstel en in de VS benaderen ze dit heel anders dan in Europa". "Ze kijken er veel meer naar of een monopolie niet leidt tot prijsverhogingen of de concurrentie tegenhoudt", aldus Versteeg.

Beurskoersen

Op de beurs is ook nauwelijks een reactie van beleggers te zien, zegt Versteeg. Veel techbedrijven lieten begin september een daling zien, maar daarna zijn ze weer wat hersteld.

In het jaar tot nu toe hebben technologiebedrijven het uitstekend gedaan op de beurs. Zo staat de Nasdaq-index, waarin veel techaandelen zitten, 27 procent hoger dan aan het begin van het jaar, terwijl de brede Amerikaanse S&P 500 met nog geen 7 procent is gestegen.

Tekst gaat door onder de video.

Amazon en Apple

Analisten vragen zich ook af óf er wel sprake is van een monopolie. "Bedrijven hóeven hun producten niet op het platform van Amazon te verkopen", gaat Versteeg verder. "Bovendien wordt Amazon een steeds grotere speler op het gebied van advertenties en breekt daarmee in op de markt van Google en Facebook", aldus Versteeg.

"Bovendien is het maar net hoe je de markt definieert. Apple heeft heel veel concurrenten en het concurrerende Android van Google heeft voor mobiele telefoons een marktaandeel dat vele malen groter is dan iOS van Apple. Hoe kun je zo'n speler nu marktmacht toedichten", vraagt Versteeg zich af.

China

Vergeet ook de strijd met China niet, zegt Versteeg. "De VS zijn in een zware techoorlog verwikkeld met dat land, de Amerikanen zouden wel gek zijn als ze de kip met de gouden eieren zouden slachten".

"Dat soort bedrijven heb je echt nodig in de VS, want China loopt op een aantal punten voor, zoals bij gezichtsherkenning en 5G", aldus Versteeg.

Microsoft

Hij maakt de vergelijking met Microsoft, dat in een grijs verleden ook onderwerp van discussie was vanwege een (vermeend) monopolie. Uiteindelijk zijn er geen hele grote maatregelen tegen Microsoft getroffen, aldus Versteeg. Het mocht niet meer de eigen internetbrowser in Office installeren, maar veel klanten installeren die later alsnog, zegt hij.

Microsoft kreeg ook een aantal boetes, maar uiteindelijk duurde de kwestie zo lang, dat het weer achterhaald was, vult Wim Zwanenburg aan.

'Opbreken AT&T geen succes'

Eerder haalde Stan Westerterp van Bond Capital Partners al de splitsing van telecomreus AT&T, begin jaren tachtig, aan. 

Dat bedrijf werd opgebroken in zeven verschillende onderdelen, liefkozend de 'Baby Bells' genoemd.

"Dat is ze achteraf niet goed bevallen en er is toen gezegd: zoiets doen we niet meer. Je hebt sindsdien ook niet meer zulke grote acties gezien."

Lees meer over
Jos VersteegWim ZwanenburgFacebookGoogleAmazonAppleBeleggenVerenigde Staten