Omzet en winst ASML dalen fors door coronacrisis
De coronacrisis is voelbaar bij ASML, leverancier van machines voor de chipindustrie. Het bedrijf had al gemeld dat de omzet lager zou uitvallen dan verwacht en haalt zelfs die bijgestelde doelstelling maar net. Het bedrijf waagt zich vanwege alle onzekerheid door de coronacrisis niet aan een verwachting voor de rest van het jaar.
De omzet van het bedrijf uit Veldhoven kwam in de eerste maanden van dit jaar uit op 2,4 miljard euro. Dat is net binnen de bandbreedte die het bedrijf meldde op 30 maart, in een tussentijds handelsbericht naar aanleiding van de coronacrisis.
Voorafgaand aan het eerste kwartaal ging ASML nog uit van een omzet van meer dan 3 miljard euro. Dat de omzet zo hard is gedaald, komt deels omdat van de vier machines die zijn afgeleverd, er twee ter plekke geïnstalleerd en getest worden. De klanten hadden daarom gevraagd. Gevolg is wel dat deze machines niet meetellen voor de omzet dit kwartaal.
Marges onder druk
De winst daalde ook fors tot 391 miljoen euro. In het laatste kwartaal vorig jaar was de winst nog ruim 1,1 miljard euro.
Er werden minder chipmachines verkocht van het DUV-type, waar het bedrijf veel winst op maakt. Daarnaast werden er minder upgrades aan machines bij klanten uitgevoerd, wat normaal gesproken ook een lucratieve bezigheid is.
De winstgevendheid van het bedrijf staat onder druk. Voor de coronacrisis uitbrak was de verwachting dat de bruto winstmarge zou uitkomen tussen de 46 en 47 procent. Dat werd bijgesteld naar een bandbreedte van 45 à 46 procent. Het is uiteindelijk 45,1 procent geworden.
Geen orders gecancelled
Het bedrijf kreeg in het derde kwartaal orders met een waarde van in totaal 3,1 miljard euro, waaronder bestellingen voor elf EUV-machines. Dat zijn de paradepaardjes van het bedrijf, waarmee de krachtigste chips gemaakt kunnen worden.
Er zijn geen orders gecancelled, dus dat ziet er goed uit, zegt financieel topman Roger Dassen. In totaal verwacht het bedrijf dit jaar 35 EUV-machines af te leveren bij klanten.
Dat heeft volgens hem twee oorzaken: bedrijven kopen de machines als strategische investering, iets dat ze niet zomaar zullen terugdraaien. Daarnaast willen bedrijven er klaar voor zijn om weer te kunnen produceren als de coronacrisis voorbij is.
Geen concrete verwachting
Het tweede, op dit moment lopende kwartaal 'kan een heel goed kwartaal worden', zegt Dassen. Met wat het bedrijf aan machines zal verschepen naar klanten, verwacht de cfo dat de omzet met 50 procent zal stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal. De bruto winstmarge zal ook verbeteren.
Maar omdat de coronacrisis alles zeer onzeker maakt, wil het bedrijf geen concrete omzet- en winstverwachting afgegeven voor dit kwartaal of het hele jaar.