Desastreus beursjaar tot nu toe: 103 miljard euro AEX-waarde verdampt
Met het lange paasweekend voor de boeg kunnen beleggers genieten van een welverdiende adempauze. De AEX klom in de afgelopen week weliswaar weer omhoog, maar de daling van zo'n 16 procent tot nu toe dit jaar is goed voor grofweg 103 miljard euro aan kopzorgen. En of het daarbij blijft? "Wij werken volgens het nobody knows-scenario nu."
Oliereus Shell, staalfabrikant ArcelorMittal en uitzendbedrijf Randstad verloren dit jaar al tussen de 35 en 50 procent van hun beurswaarde, om maar eens een paar bekende uitschieters te noemen.
De beurswaarde van die bedrijven wordt uitgedrukt in de zogenaamde marktkapitalisatie: de koers van een aandeel vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen.
De marketcap van alle 25 AEX-fondsen bij elkaar was begin dit jaar 634 miljard euro. Vandaag is de marketcap 531 miljard euro volgens data van Bloomberg en Reuters, een verlies op papier van 103 miljard dus voor beleggers.
Een kanttekening: eind maart verdwenen Aalberts en Vopak uit de AEX, ASMI en Just Eat Takeaway kwamen daarvoor in de plaats, die wissel is ook van invloed geweest op de totale marketcap van de AEX.
Financials in zwaar weer
Behalve de eerder genoemde bedrijven staan ook alle financials voor minstens 25 procent in de min afgezet tegen de start van de handel op 2 januari. ABN Amro, voor het grootste deel nog in handen van de staat, verloor van alle banken en verzekeraars het meest. Een aandeel in de bank halveerde in waarde sinds het begin van het jaar. Alleen vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco verloor meer.
De enige uitzonderingen: betaalverwerker Adyen, Just Eat Takeaway.nl, uitgeverij Wolters Kluwer, supermarktconcern Ahold Delhaize en medicijnfabrikant Galapagos staan in de plus. Die groene sprieten zijn dus bij lange na niet voldoende om de dikke minnen die de coronacrisis bij andere fondsen heeft veroorzaakt te compenseren.
Beleggers al gretig
Met al die verliezen en de stijgende koersen van beurzen wereldwijd in de afgelopen dagen is dé hamvraag van het moment natuurlijk of de lijn omhoog definitief weer is gevonden.
Klanten van BinckBank denken dat het ergste achter de rug is, meldt het bedrijf op basis van een enquete. 70 procent van de actieve beleggers denkt dat beurzen de rest van het jaar grosso modo zullen stijgen, en handelt er ook naar. Tweederde van hun transacties waren kooporders.
Experts zijn veel voorzichtiger. "In onze ogen is dat wel wat positivisme, dit herstel gaat best snel, terwijl er nog veel onzekerheid is wat er gaat gebeuren", zegt Albert Jellema, van ProBeleggen. "De markt onderschat de gevolgen op dit moment", valt analist Bob Homan hem bij.
Hoe snel herstelt de economie?
Alles hangt af van hoe de economie zal herstellen van de coronacrisis. "Zal dat een V-, een U- of een L-vorm hebben", legt Jellema uit. In het eerste scenario is sprake van een korte dip, met snel herstel. De U betekent een langere dip, de L blijvende schade. Hoe langer de crisis, hoe groter de impact en hoe trager het herstel.
"Wij werken volgens het nobody knows-scenario nu", zegt Jellema. "Hoe lang gaan de beperkingen nog door. En als de rem eraf gaat, hoe gaat dat gebeuren. Gaan bedrijven meteen weer investeren, en consumenten hun geld weer uitgeven?"
"De markt onderschat de gevolgen op dit moment."
Bedrijfswinsten blijven laag
Dat de AEX na de forse dip na het uitbreken van de coronacrisis in Europa inmiddels al weer boven de 500 punten staat, is voor Homan teken dat financiële markten 'niet zo rationeel zijn'. De opgelopen koersen staan volgens hem niet in verhouding tot wat aandelen voorlopig opleveren aan rendement.
Omdat de rente zo laag is, zijn bedrijfswinsten het belangrijkste aspect voor beleggers bij hun investeringskeuzes. En zelfs als de economie onverwachts snel herstelt, dan nog duurt het lang voor bedrijven ook weer net zo veel winst maken als voor de crisis. Dat duurt namelijk altijd twee keer zo lang als het herstel van de economie zelf, vertelt Homan. "Wij gaan ervan uit dat de winsten pas eind 2022 weer op peil zijn."
Portefeuille defensiever
Hij gebruikt de huidige situatie op de beurs om de beleggingsportefeuille van de bank zelf 'wat defensiever te maken'. "We verkopen niet, maar kopen bij in bijvoorbeeld de it-sector, healthcare en bedrijven die consumentenartikelen produceren. Die hebben ook last van de economische terugval, maar net ietsje minder", aldus Homan.