Chiptekort aanpakken

TSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyTSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren
RTL

De Taiwanese chipproducent TSMC wil in de komende drie jaar in totaal 100 miljard dollar (85 miljard euro) investeren om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag. Nederlandse toeleveranciers, zoals ASML, ASMI en Besi kunnen profiteren.

TSMC maakt chips voor onder meer Apple en Qualcomm. Om de productie op te voeren werd er al tussen de 25 en 28 miljard dollar geïnvesteerd. Daar komt voor de twee jaar hierna dus nog zo'n 75 miljard dollar bij.

Ook andere chipmakers willen flink investeren. Vorige week zei het Amerikaanse Intel bijvoorbeeld dat het 20 miljard dollar gaat steken in nieuwe fabrieken.

Hynix uit Zuid-Korea, na TSMC de grootste producent van chips voor andere bedrijven ter wereld, zei in februari voor 107 miljard dollar vier nieuwe chipfabrieken te gaan bouwen na 2022.

Chiptekorten

Er zijn enorme tekorten aan chips. Meerdere autoproducenten hebben hun productie moeten terugschroeven omdat ze niet aan voldoende chips kunnen komen. 

Gisteren nog maakte het Amerikaanse Ford nog bekend dat het vanaf volgende week de productie in zes fabrieken terugbrengt of zelfs stillegt door chiptekorten.

5G en AI

Niet alleen de stijgende vraag van automakers zorgt voor meer vraag naar chips, legt Jos Versteeg uit,  hij is analist bij InsingerGilissen die onder meer de chipsector volgt. Ook door de opkomst van 5G-netwerken en kunstmatige intelligentie zijn steeds meer chips nodig.

"Er staat ons een enorme investeringsgolf te verwachten, die is te vergelijken met de opkomst van internet", aldus Versteeg.

"Kunstmatige intelligentie en de cloud verbruiken veel energie, maar de allernieuwste chips hebben juist veel minder energie nodig, dat zorgt ook voor een grote vraag naar die allernieuwste chips", zegt hij.

ASML, ASMI en Besi

De Nederlandse ondernemingen ASML, ASMI en Besi zullen hun voordeel kunnen doen met de aangekondigde investeringen, aldus Versteeg. Zij maken machines die chipmakers gebruiken om chips te produceren. Voor de productie van die chips kun je niet om Nederlandse toeleveranciers heen, zegt Versteeg.

Voor machines die met de nieuwste technologie chips kunnen maken is ASML monopolist, er zijn geen andere bedrijven die die technologie bezitten, zegt hij. 

ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex
Lees ook

ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

Daarnaast heeft branchegenoot ASMI technologieën in huis die nodig zijn voor chips van de nieuwste generatie. En Besi heeft een nieuwe manier van chips verpakken en verbinden ontwikkeld, aldus Versteeg.

Koersen stijgen

Vanochtend staan ASML en Besi een uur na opening van de beurs zo'n 2 procent hoger, ASMI wint meer dan 3 procent. Alle drie behoren ze tot de vijf AEX-fondsen die dit jaar het best presteerden.

Besi en ASMI staan al ruim 40 procent hoger, en ASML al meer dan 30 procent.

Lees meer over
Jos VersteegASMLASMIBesiFordTaiwan*