Meer nieuwe economie

ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Robin van LonkhuijsenABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex
RTL

Er zitten al heel wat techbedrijven in de AEX-index en met de nieuwe samenstelling wordt dat nog meer. De Amsterdamse index krijgt daarmee steeds meer trekjes van een technologie-index.

Adyen, ASMI, ASML, Just Eat Takeaway.com, Prosus: het zijn klinkende namen van techondernemingen die in Amsterdam op de beurs staan. Op 22 maart komt daar nog een techbedrijf bij: BE Semiconductor, kortweg Besi.

Dat bedrijf levert chipmachines die chipproducenten gebruiken om chips te maken. Besi zit daarmee in dezelfde hoek als ASML en ASMI.

Hoe duurzaam beleg jij? Nieuwe EU-regels moeten duidelijkheid scheppen
Lees ook

Hoe duurzaam beleg jij? Nieuwe EU-regels moeten duidelijkheid scheppen

Besi neemt, samen met verlichtingsbedrijf Signify, de plek in van ABN Amro en Galapagos in de hoofdindex. De bank en de farmaceut degraderen naar de Midkap.

Van ABN naar Besi

Dat betekent dat een icoon van de oude economie, ABN Amro, wordt verdrongen door een bedrijf van de nieuwe economie.

De hoogte van de AEX-index wordt nu voor circa 33 procent bepaald door techbedrijven. Vanaf 22 maart, als de nieuwe samenstelling van kracht wordt, zakt dat waarschijnlijk iets terug naar bijna 30 procent, aldus Martijn Rozemuller, directeur van VanEck Europe.

VanEck maakt ETF's, een beleggingsproduct dat de aandelenindex volgt. Vandaar dat VanEck de samenstelling van de index goed bijhoudt. De weging van de verschillende bedrijven die de AEX bepalen hangt overigens nog af van de koersontwikkeling in de komende anderhalve week.

Afhankelijk van sentiment rond tech

Met een weging van zo'n 30 procent blijft tech zwaar wegen binnen de AEX-index. "Als je wilt weten wat de AEX gaat doen kun je beter kijken naar hoe technologie-index Nasdaq uit de VS het gisteren deed dan hoe het met de brede S&P 500 ging", aldus Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners.

Het grotere belang van tech betekent uiteraard wel dat de AEX afhankelijker wordt van het sentiment rond techaandelen.

'De AEX lijkt meer op technologie-index Nasdaq dan op de brede S&P 500-index'

Snelle opmars tech in AEX

Van de zes techbedrijven die straks de AEX bepalen kwamen (afgezien van Besi) ASMI en Takeaway.com (Just Eat was toen nog niet overgenomen) er het meest recent bij. Dat was precies een jaar geleden. Zij namen de plek in van Aalberts en Vopak.

Prosus kwam er in december 2019 bij, dat was een paar maanden na de beursgang in september 2019. Adyen kwam in maart van dat jaar in de AEX. 

Nog maar drie jaar geleden was ASML het enige techfonds in de AEX.

'Besi weegt maar 0,5 procent'

De weging van ASML zal straks naar rond de 13,5 procent gaan, aldus Rozemuller. Daarna volgt Adyen met circa 7,1 procent, Prosus met zo'n 5,6 procent, Just Eat Takeaway.com met ongeveer 1,5 procent en ASMI met 1,4 procent.

Het gewicht van Besi zal met rond de 0,5 procent vrij klein zijn.

'Gewicht ASML daalt' 

De reden dat de weging van techaandelen binnen de AEX straks licht zal dalen, komt vrijwel geheel door ASML, aldus Rozemuller. Daarbij speelt onder meer mee dat het gewicht van een bedrijf bij de jaarlijkse samenstellingswijziging maximaal 15 procent kan zijn. Nu is dat voor ASML nog ruim 17 procent.

ASML is verreweg het grootste technologiebedrijf dat in Amsterdam aan de beurs is genoteerd. De marktwaarde is nu circa 186 miljard euro. Daarmee is het samen met Unilever en Shell de top drie van de Amsterdamse beursfondsen. Unilever is sinds eind november overigens een Brits bedrijf.

Lees meer over
Corné van ZeijlStan WesterterpMartijn RozemullerBesiSignifyABN AMROGalapagos