Fors gestegen

Is de rek uit techaandelen? 'Logisch dat beleggers naar andere aandelen sprinten'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyIs de rek uit techaandelen? 'Logisch dat beleggers naar andere aandelen sprinten'
RTL

Techbedrijven presteerden het afgelopen jaar fantastisch op de beurs. Ons eigen ASML en Adyen deden het zelfs beter dan Amazon. Maar de afgelopen anderhalve week lijkt er de klad in te zitten. Is dat de voorbode voor een omslag?

Kun je als belegger beter aandelen hebben van bedrijven die profiteren als de lockdowns ergens in de (nabije) toekomst worden opgeheven?

Doet tech het nu zo slecht?

Ondanks corona staan de aandelenkoersen een stuk hoger dan een jaar geleden: de Amsterdamse AEX-index won per saldo bijna 14 procent en de brede Amerikaanse S&P 500-index zo'n 20 procent. Dat komt vooral doordat techondernemingen zo hard stegen.

Veel bedrijven uit andere sectoren, deden het juist veel slechter. Denk maar aan Air France-KLM (-35 procent) of belegger in winkels Unibail-Rodamco-Westfield (-50 procent).

AEX bijna weer op record van 20 jaar geleden: reden voor hoogtevrees?
Lees ook

AEX bijna weer op record van 20 jaar geleden: reden voor hoogtevrees?

De afgelopen weken waren de rollen omgedraaid. Veel techbedrijven deden het minder goed dan de beurs als geheel. Het Nederlandse ASMI daalde sinds vorige week maandag zelfs met zo'n 11 procent.

Wat is er aan de hand?

Er spelen twee zaken: de lockdowns om corona eronder te krijgen en de rente. Eerst de lockdowns. Goederen zoals laptops en telefoons konden we ook tijdens de lockdowns gewoon kopen, maar dan vaak wel online. Daarvan profiteerden onder meer chipmachinemaker ASML en verwerker van betalingsverkeer Adyen.

Veel diensten konden we echter niet meer of veel lastiger aanschaffen. Winkelen in een stenen winkel, naar het café gaan of vliegen deden we immers veel minder of zelfs helemaal niet meer.

'Op de langere termijn kun je niet om techaandelen heen'

Nu lockdowns worden afgezwakt, kunnen we hier wel weer geld aan besteden, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. Dat prikkelt de fantasie van beleggers.

Als de door corona zwaar gedrukte omzet richting het oude niveau kan herstellen, dan betekent dat immers een enorme stijging. Zo is de beurskoers van Basic-Fit, dat sportscholen heeft, nu zelfs hoger dan voor corona.

Rente

Bij de hoge beurskoersen van techondernemingen speelt verder ook de huidige lage rente een rol. De waarde van een aandeel is namelijk de toekomstige winsten teruggerekend naar nu.

Bij een rente van 0 procent is de waarde van een winst van 100 euro die je over tien jaar boekt nu ook 100 euro. Als de rente echter stijgt naar 1 procent, dan daalt de huidige waarde naar 90,50 euro. Dat maakt nogal wat uit.

De rente is de laatste jaren hard gedaald, doordat centrale banken de economie zo wilden stimuleren. Dat was goed voor aandelenkoersen en vooral die van snelgroeiende techbedrijven.

Inflatie

De laatste tijd loopt de rente echter wat op. De vrees is dat de inflatie stijgt, bijvoorbeeld door de grote stimuleringspakketten van overheden om de effecten van de coronacrisis tegen te gaan.

Centrale banken verhogen dan mogelijk de rente verder om inflatie te bestrijden, zo zijn beleggers bang. Juist omdat er vanuit wordt gegaan dat de winsten van techaandelen hard blíjven groeien, meer dan die van andere bedrijven, zal een hogere rente hen veel harder raken. Al die winsten ga je immers tegen een hogere rente terugrekenen.

Zet de daling bij tech door?

"In het afgelopen jaar waren er verschillende kleine correcties op de beurs, waarbij beleggers dachten dat de mooie tijden voor techaandelen voorbij waren. De koersen van techaandelen daalden echter steeds maar tijdelijk", aldus Hendrik Jan Tuch, hoofd vastrentende waarden bij Aegon Asset Management.

"Andere beleggers benutten de gedaalde koersen van techbedrijven juist om te kopen. Maar dat houdt een keer op", denkt hij.

"We krijgen steeds meer nieuws over lockdowns die worden versoepeld, het is dus logisch dat beleggers sprinten naar aandelen die daar zo onder hebben geleden", zegt Tuch. Beleggers zullen daarvoor dan geld moeten vrijmaken, door bijvoorbeeld techaandelen van de hand te doen.

Korte versus lange termijn

Eric de Graaf, tech-analist bij ING, maakt een verschil tussen de korte en de langere termijn. Op de korte termijn ziet hij wat winstnemingen: "De waardering van tech is in het algemeen vrij fors." Hij ziet ook een rotatie binnen de techsector, naar bedrijven die wat zijn achtergebleven, zoals Intel en Oracle. Op de langere termijn kun je echter niet om techaandelen heen, denkt De Graaf.

"Het staat als een paal boven water dat tech de komende tien jaar een hele belangrijke rol speelt op de beurs", valt Albert Jellema, oprichter van ProBeleggen, hem bij. "De laatste tien jaar kwam winstgroei alleen maar uit de techsector en ik ben bang dat dat de komende tien jaar ook zo zal zijn."

Er is nu dan ook geen sprake van een kantelpunt waarbij beleggers massaal afscheid nemen van tech en overstappen naar achtergebleven bedrijven uit de 'oude economie', denkt Jellema.

"Dat wil niet zeggen dat ASML niet 20 of 25 procent omlaag kan, maar je moet niet vergeten dat de koers een jaar geleden 270 euro was (tegen nu circa 470 euro) en twee jaar geleden maar 160 euro", voegt hij daar aan toe.

Op zoek naar hoger rendement

Wat de rente betreft is het lastig om aan te geven wanneer deze techbedrijven pijn gaat doen, denkt Tuch. De eerste fase van een rentestijging is in ieder geval goed nieuws, want dat betekent dat de economie herstelt, wat goed is voor de winsten, zegt hij. Ook betekent een rentestijging aanvankelijk dat beleggers uit veilige staatsobligaties stappen op zoek naar een hoger rendement.

De rente is weliswaar gestegen, maar op het huidige niveau maakt die hogere rente nog niet zoveel uit voor aandelen, zegt hij. "Als verdere rentestijgingen maar geleidelijk gaan."

Lees meer over
Hendrik Jan TuchAlbert JellemaBeleggenEffectenbeursWall StreetAEXVerenigde Staten