'Al' in 2023

Tata maakt haast met verminderen overlast: 7 jaar sneller

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte / ANPTata maakt haast met verminderen overlast: 7 jaar sneller
RTL

Tata Steel in IJmuiden gaat de overlast die het veroorzaakt veel sneller aanpakken. Al over twee jaar in plaats van negen jaar moeten de fabrieken voor veel minder geur- en stofoverlast zorgen.

Ook andere vervuiling wil het concern sneller aanpakken. Tata Steel ligt al tijden onder vuur vanwege milieuoverlast.

Zorgen serieus nemen

De druk van de publieke opinie en de politiek hebben ervoor gezorgd dat de omwonenden van Tata Steel veel eerder worden verlost van een deel van de overlast die zij ervaren.

"We nemen de zorgen van onze buren zeer serieus", zegt Hans van den Berg, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland, tegen RTL Z.

Ruim 1100 aangiften tegen Tata Steel om vervuiling overhandigd aan justitie
Lees ook

Ruim 1100 aangiften tegen Tata Steel om vervuiling overhandigd aan justitie

2023 in plaats van 2030

In plaatsen als Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk hebben inwoners al lang last van de schadelijke industriële uitstoot en lozingen door Tata Steel. Zo ligt het aantal gevallen van longkanker er veel hoger dan in de rest van Nederland. Vooral de laatste tijd laten de bewoners en de politiek van zich horen.

Met resultaat. De maatregelen om de overlast aan te pakken, worden nu versneld uitgevoerd. Voor een deel moeten ze al in 2023 zijn afgerond. Dan moet de stankoverlast 85 procent lager liggen dan nu en de neerslag van stof in de directe woonomgeving 65 procent lager.

Verder komt in 2025 een fabriek (DeNox) gereed die de uitstoot van fijnstof (-35 procent), zware metalen (-55 procent) en stikstof (-30 procent) terugbrengt.

Afgelopen december was de inschatting nog dat de installaties later gereed zouden zijn, aldus Van den Berg. "Maar ik zei dat ik wil dat het veel sneller gaat." Van den Berg moet het antwoord schuldig blijven op de vraag of de versnelde aanpak extra geld kost.

2030 was te laat

De maatregelen werden eind 2020 aangekondigd, maar zij zouden eerst pas in 2030 volledig effect opleveren. Dat vonden veel omwonenden én de politiek te laat.

Toen de aanpak werd bekendgemaakt, werd gezegd dat daarmee 300 miljoen euro is gemoeid.

Waarom niet eerder aangepakt?

Op de vraag waarom Tata Steel de problemen niet eerder heeft aangepakt antwoordt Van den Berg dat dat een goede vraag is.

Hij geeft aan dat het bij Tata begon na de 'grafietregens' die in 2018 voor opschudding bij omwonenden zorgden.

Uitstoot later verder omlaag?

De uitstoot kan nog verder omlaag. "Het is een zekerheid dat de overlast en emissies verder gereduceerd moeten worden, het is belangrijk om te beseffen dat we voortdurend moeten verbeteren", zegt Van den Berg daarover.

Zo vermindert de DeNoxinstallatie de uitstoot van stikstof bij de specifieke fabriek waar deze komt te staan met maar liefst 80 procent. Maar een DeNoxinstallatie kan niet zonder meer ook bij andere fabrieken op het terrein van Tata Steel die ook stikstof uitstoten worden gebouwd, aldus Van den Berg.

Bij de fabriek waar deze nu komt te staan levert deze de grootste verbetering op, zegt hij. 

Vergrootglas

Bij Tata Steel in IJmuiden werken zo'n 9000 mensen. Het is daarmee een belangrijke werkgever in de regio. Maar het concern ligt steeds meer onder een vergrootglas.

Zo werd eind april nog bekend dat de onderzoeksraad voor Veiligheid de risico's voor omwonenden rondom grote industrie bekijkt, onder meer in IJmuiden en omgeving.

Tata kreeg kort daarna nog een waarschuwing van de provincie Noord-Holland, omdat het bekendmaakte dat de installatie van een elektrofilter, dat voor minder stikstofuitstoot moet zorgen, wederom vertraging oploopt.

Lees meer over
Tata SteelMilieuvervuilingMilieugevaarlijke stofNatuur & MilieuIJmuiden