Groen staal

FNV wil dat Tata Steel stopt met kolen, hoopt op hulp van de overheid

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPFNV wil dat Tata Steel stopt met kolen, hoopt op hulp van de overheid
RTL

Het geplaagde staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden moet binnen vijf jaar stoppen met het gebruik van steenkool in het productieproces, bepleit vakbond FNV. Door over te stappen op groene stroom, aardgas en waterstof op de langere termijn, gaat de uitstoot van CO2 en fijnstof omlaag. Om dit voor elkaar te krijgen, is de hulp van de overheid wel nodig.

In de huidige plannen van het bedrijf om te verduurzamen, is een grote rol weggelegd voor het afvangen van CO2 bij de installaties van het bedrijf in IJmuiden. De CO2 komt dan niet in de lucht terecht, maar wordt opgeslagen in lege gasvelden in de bodem van de Noordzee. 

Afvangen en opslaan

Voor deze methode, Carbon dioxide Capture and Storage (CCS) genaamd, is het mogelijk om subsidie te krijgen van de overheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Rotterdamse Haven, via het project Porthos.

Om het mogelijk te maken om de CO2 van vervuilende bedrijven als Shell, ExxonMobil en Air Liquide af te vangen en op te slaan in de Noordzee, trekt de overheid tot wel twee miljard euro uit. 

Twee miljard subsidie voor CO2-opslag vervuilers: zo werkt project Porthos
Lees ook

Twee miljard subsidie voor CO2-opslag vervuilers: zo werkt project Porthos

Met het opslaan van CO2 wordt de oorzaak van het probleem niet aangepakt, aldus FNV. "En dat zal uiteindelijk toch moeten", zegt bestuurder Roel Berghuis. "Sterker nog, CO2 opslaan kost juist extra tijd en geld." Om CO2 af te vangen en op te slaan, moet Tata Steel 3 miljard euro investeren, aldus FNV.

Geen oplossing

"Dat is veel geld voor een tijdelijke oplossing", vindt de vakbond. Het afvangen en opslaan van CO2 is geen oplossing voor de vervuiling die het bedrijf veroorzaakt. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn andere aanpassingen nodig. Zoals het gebruik van andere energiebronnen dan steenkool.

Daarmee slaat het bedrijf dan wel twee vliegen in één klap. De CO2-uitstoot gaat omlaag in plaats van dat deze ergens wordt weggestopt en de vervuiling wordt verminderd. Dat vergt wel een flinke investering, van maar liefst 1,4 miljard euro verwacht FNV.

De kans dat de huidige eigenaar van de fabriek, het Indiase conglomeraat Tata, dit bedrag nog zal willen investeren is klein, verwacht de vakbond. De fabriek in IJmuiden staat te koop. De fabriek aan de Noord-Hollandse kust biedt werk aan zo'n 9000 mensen en nog eens 30.000 werknemers bij toeleveranciers. 

Onlangs leek het er nog op dat de Nederlandse tak van Tata Steel zou worden verkocht aan het Zweedse SSAB. Maar die branchegenoot zag daar uiteindelijk van af omdat het voor de Zweden waarschijnlijk te duur zou worden om het hoogovencomplex in lijn te brengen met de eigen doelstellingen voor een duurzaam beleid.

De Nederlandse vakbonden vonden het jammer dat de partijen niet tot een akkoord waren gekomen. FNV wees er toen op dat de inlijving door de Zweden juist veel kansen op vergroening zou hebben geboden.

Hulp overheid nodig

Als de vergroening via een overname niet lukt, dan is er op een andere manier hulp van buitenaf nodig, redeneert FNV. De overheid zou bijvoorbeeld de huidige regels kunnen verruimen voor subsidie om de uitstoot van CO2 in te dammen, geeft de vakbond als voorzet.

Daarnaast pleit FNV voor een onafhankelijk onderzoek naar de haalbaarheid van hun plannen voor de productie van 'groen staal' in IJmuiden. Zo'n onderzoek kan rekenen op steun van Tata Steel, aldus het bedrijf in een reactie aan persbureau ANP weten. De betrokkenheid van de vakbond wordt 'bijzonder' gewaardeerd door het bedrijf, dat laat weten door te willen gaan met hun eigen plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen.

Lees meer over
Tata SteelFNVStaalindustrieCO2-uitstootLuchtvervuilingDuurzaamheidWaterstofGroene energie