De Bijenkorf mogelijk in andere handen, bod op moederbedrijf
Warenhuis De Bijenkorf komt mogelijk in andere handen. De Brits-Canadese miljardairsfamilie Weston overweegt de verkoop van de luxe winkelketen Selfridges Group, waaronder ook het Nederlandse warenhuis valt. "De kans bestaat dat De Bijenkorf zoals wij die kennen, verdwijnt."
Onlangs meldden verschillende Angelsaksische media dat de familie overweegt in te gaan op een overnamebod op Selfridges. Een onbekende bieder zou er naar verluidt 4 miljard pond (bijna 4,7 miljard euro) voor over hebben.
Volgens de Financial Times en Forbes hebben de Westons de zakenbank van Credit Suisse in de hand genomen om het voorstel te beoordelen. Een bron die meer weet van de mogelijke deal, bevestigt aan RTL Z dat de familie het bod bestudeert.
Groep luxe warenhuizen
De familie Weston kocht het Londense retail-icoon Selfridges in 2003 voor 598 miljoen pond, en bracht het onder in een concern waar ook luxe warenhuizen in Ierland en Canada onder vallen. In 2011 voegden de Westons daar ook De Bijenkorf aan toe.
Onder de nieuwe eigenaar sloot De Bijenkorf een aantal vestigingen en ging zich meer richten op vermogende klanten. De keten telt zeven winkels; in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Jaaromzet: 408 miljoen euro.
Gevoelig moment
Het overnamebod komt op een gevoelig moment. In april overleed de patriarch van de familie, Galen Weston, op 80-jarige leeftijd. Ook zuchtten luxe warenhuizen afgelopen jaar onder winkelsluitingen en het wegvallen van het internationale toerisme als gevolg van de Covid-19 pandemie.
Of de bieders geïnteresseerd zijn in alleen Selfridges of de hele Selfridges Group inclusief De Bijenkorf, is nog onduidelijk. Volgens de Financial Times zou het in elk geval gaan om de Britse en Ierse onderdelen. In Ierland bezit de groep de warenhuizen Arnotts en Brown Thomas.
Gevolgen voor De Bijenkorf
Welke gevolgen een overname zou hebben voor De Bijenkorf is ook onzeker. Een woordvoerster van het warenhuis verwijst voor een toelichting naar Londen. "Wij gaan hier niets over zeggen, dit is een zaak voor Selfridges Group."
Maar ook de woordvoerder die optreedt voor de Britse moeder wil geen commentaar geven. "Wij gaan niet in op speculaties."
Doorgewinterd
Eén ding is helder. Op dit moment zijn Selfridges en De Bijenkorf in handen van doorgewinterde retailondernemers met decennialange ervaring. De Westons kochten al in 1951 de luxe kruidenier Fortnum & Mason. Het Ierse warenhuis Brown Thomas kocht Galen Weston in 1971, naar verluidt als cadeautje voor zijn vrouw.
"Zij zijn echte retail-dieren", bevestigt marketingprofessor Kitty Koelemeijer, die er ook op wijst dat de familie niet slechts luxe winkels bezit, maar ook belangen heeft in andere bedrijven. Zo is ze controlerend aandeelhouder in Primark.
"Het is echter heel moeilijk om een goed rendement op warenhuizen te maken", zegt Koelemeijer. "Het zegt ook wel iets dat de eigenaren het bod in overweging hebben genomen."
Private equity
Als de Selfrides Group in andere handen komt, is het de vraag wie de nieuwe eigenaren zullen zijn. De ontwikkelingen bij V&D en Hema onder private equityhuizen Sun Capital en Lion Capital wezen uit dat warenhuizen onder dergelijke eigenaren niet per se floreren.
"Ik ben heel benieuwd wie de bieder is", zegt Koelemeijer. "Het zou uiteindelijk wel eens kunnen gaan om een verkapte vastgoeddeal. Daar zijn eerdere voorbeelden van. Zo ging het Canadese retailconcern Hudson's Bay Company zich onder druk van aandeelhouders meer bezig houden met vastgoed."
Vastgoed
Volgens de Financial Times bezit Selfridges onder meer 55.000 vierkante meter winkelruimte in de Londense winkelstraat Oxford Street. De Bijenkorf verkocht in het verleden haar vastgoed, en bezit naar eigen zeggen tegenwoordig geen eigen panden meer.
Als het vastgoed-arme De Bijenkorf niet interessant zou zijn voor een nieuwe eigenaar, kan het buiten de overname blijven of worden doorverkocht. Maar dat heeft ook nadelen. Dan moet de Nederlandse winkelketen het bijvoorbeeld zonder financiële steun van de Britse moeder stellen.
Steun van Selfridges
Die steun is in het recente verleden van groot belang gebleken. Zo stelde de Selfridges Groep vorig jaar een noodkredietlijn van 44 miljoen beschikbaar waarmee De Bijenkorf het lastige coronajaar kon overleven.
Dat jaar was volgens directeur Giovanni Colauto 'een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van De Bijenkorf'. Uit de jaarrekening blijkt dat de omzet ruim 18 procent daalde, en er een nettoverlies van ruim 43 miljoen euro werd geleden.
Kans op verdwijning
Ook Koelemeijer wijst er op dat Selfridges flink in De Bijenkorf investeerde. "Zo is de financiering van een prachtige verbouwing in Amsterdam mogelijk gemaakt. Onder de huidige eigenaren heeft het bedrijf zich kunnen richten op de bovenkant van de markt."
Voor De Bijenkorf zou een verkoop door de familie Weston al met al geen goed nieuws zijn, denkt de retailexpert. "Naast alle onzekerheid loop je het risico dat de nieuwe eigenaren niet de richting op willen waarop je hoopt. Dan bestaat de kans dat De Bijenkorf zoals wij die kennen, verdwijnt."