Beursgang van bedrijf achter Blokker en BCC ligt op schema
De beursplannen van Mirage Retail Group, het bedrijf achter de winkelketens als Blokker en BCC, liggen nog op schema. Eigenaar Michiel Witteveen wil de onderneming volgend jaar naar de beurs brengen.
Dat zegt Witteveen vanochtend tegen verschillende media, naar aanleiding van het verschijnen van de jaarcijfers van het winkelbedrijf.
Vier winkelketens
In het voorjaar van 2019 nam ondernemer Witteveen Blokker Holding over van de familie Blokker, en herdoopte het bedrijf tot Mirage. Sindsdien stootte hij enkele winkelketens af, en kocht hij er ook enkele bij. Zo kocht hij vorig jaar de witgoedwinkels van BCC van het Franse Fnac.
Inmiddels herbergt het bedrijf vier ketens; Blokker, Big Bazar, Intertoys en BCC. Ook maakt het beginnende winkelbedrijf Miniso er deel van uit. In totaal telt Mirage 847 winkels met 9500 medewerkers.
Weer winst
In een persbericht schrijft Witteveen dat Mirage vorig jaar een winst van 57 miljoen euro boekte op een omzet van 628 miljoen euro. Het jaar ervoor boekte de onderneming nog een verlies van 144 miljoen euro.
Wel is de nettowinst over 2020 te danken aan een buitengewone bate. Volgens het FD betaalde Mirage 88 miljoen euro minder dan de boekwaarde voor BCC. Dat leverde in de cijfers een boekwinst op. Een deel van die papieren winst verzilverde Mirage bovendien, door het hoofdkantoor van BCC in Schiphol-Rijk te verkopen.
Continuïteit
Volgens Witteveen moet de beursgang de continuïteit van Mirage waarborgen. "Als het een privaat bedrijf blijft en er gebeurt iets met de eigenaar, in dit geval met mij dus, dan moet het wel in goede handen zijn", zegt hij in De Telegraaf. "Mijn kinderen gaan mij niet opvolgen en daarom is een beursgang heel belangrijk."
Beursgangen van een verzameling kwakkelende winkelbedrijven zijn niet altijd succesvol. Zo viel vorig jaar de beursgenoteerde retailreus FNG om, dat in Nederland de modewinkels van Claudia Sträter, Steps en Miss Etam had overgenomen.