Klein deel in cash

Bunq haalt geen 160 miljoen op, maar krijgt Iers kredietbedrijf

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBunq haalt geen 160 miljoen op, maar krijgt Iers kredietbedrijf
RTL

Een Britse investeerder neemt een belang van zo'n 10 procent in de Nederlandse internetbank Bunq, in ruil voor een Ierse kredietverschaffer en enkele tientallen miljoenen in contanten.

Bunq werd in 2012 opgericht door de Nederlandse ondernemer Ali Niknam om een alternatief te bieden voor de traditionele banken. Naar eigen zeggen hebben klanten inmiddels ruim 1 miljard euro bij het bedrijf gestald. Sinds de oprichting boekte Bunq elk jaar verlies.

Britse investeerder

Vorige maand lekte uit dat de Nederlandse fintech een deal met een investeerder had gesloten, die het bedrijf zou waarderen op 1,6 miljard euro.

'Bunq gewaardeerd op 1,65 miljard euro na eerste investering'
Lees ook

'Bunq gewaardeerd op 1,65 miljard euro na eerste investering'

Vandaag maakte Bunq bekend dat er inderdaad een akkoord is met het Britse private equityhuis Pollen Street Capital. Dat bedrijf kwam in 2013 voort uit de afbrokkelende Royal Bank of Scotland. Pollen Street neemt een belang van bijna 10 procent in Bunq.

Geen cash, maar bedrijf

Hoe de deal helemaal precies in elkaar zit, meldt het persbericht niet. Wel is duidelijk dat het leeuwendeel van de investering geen kapitaalinjectie betreft. In plaats van het hele bedrag in contanten, brengen de Britten een bedrijf uit hun eigen stal onder bij Bunq.

Het gaat om Capitalflow, een Ierse kredietverlener aan het midden- en kleinbedrijf met 60 werknemers. Het bedrijf werd in 2016 opgericht, en kwam vrijwel direct in handen van Pollen Street. Volgens het FD wordt Capitalflow gewaardeerd op 141 miljoen euro.

Naast de inbreng van de Ierse kredietverlener steken de Britse investeerder en oprichter Niknam samen nog eens zo'n 50 miljoen euro aan cash in Bunq. In totaal zou de inbreng de Nederlandse fintech waarderen op 1,6 miljard euro, aldus het persbericht.

Van verlies naar winst

Bunq schrijft daarin ook dat het bedrijf deze maand voor het eerst winst boekt. Dit jaar verwacht de internetbank structureel break even te draaien.

Volgens het FD is het de bedoeling dat Bunq overtollig kasgeld, dat nu tegen een vergoeding moet worden gestald bij de Europese Centrale Bank, via de nieuwe Ierse dochter gaat uitlenen aan bedrijven. In plaats van een kostenpost te zijn, gaat dat geld dan renderen.

Lees meer over
Ali NiknambunqPrivate EquityFintech