'Bunq gewaardeerd op 1,65 miljard euro na eerste investering'
Nederland is weer een unicorn rijker. Bunq heeft bij zijn eerste investeringsronde 160 miljoen euro opgehaald bij een Brits private equitybedrijf, waarmee de mobiele bank gewaardeerd wordt op 1,65 miljard euro.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van 'goed ingevoerde bronnen' rond de deal. Om welke geldschieter het gaat is niet bekend. Het zou gaan om een gespecialiseerd private equityhuis uit Londen. Tegenover RTL Z wil Bunq geen commentaar geven.
De investering is opmerkelijk, omdat Bunq-oprichter Ali Niknam altijd heeft beweerd niet in zee te willen gaan met beleggers. "Ik verkoop liever een nier dan dat we een externe financier erbij halen", zei hij in 2015. " Met private equity is het onmogelijk om je ideologie zuiver te houden."
Bankencrisis
Overigens krabbelde de Bunq-oprichter enkele jaren later al terug. Een jaar geleden sloot hij externe financiering niet meer uit. "Vijf jaar geleden zat die deur potdicht, nu staat hij op een kiertje", zei hij tegen het FD, eraan toevoegend dat hij regelmatig wordt benaderd door investeerders.
Bunq werd in 2012 opgericht, een jaar na de wereldwijde bankencrisis die begon in 2008. Met zijn onlinebank wilde Niknam een financiële dienstverlener creëren waar niet de bank zelf, maar de klant centraal staat. Inmiddels is Bunq actief in ruim dertig landen.
Nog geen winst
Sinds de oprichting heeft Bunq nog geen jaar winst gemaakt. Het jaarverslag over 2020 is er nog niet, maar in 2019 draaide het 13,9 miljoen verlies. In totaal stak Niknam al 100 miljoen euro uit zijn eigen zak in de bank, voornamelijk betaald met de winst uit zijn goedlopende internetbedrijf TransIP.
Investeerders laten zich echter niet afschrikken door aanloopverliezen. Zij hebben vooral oog voor groei op de lange termijn. Marktaandeel verwerven komt op de eerste plaats, winst en/of doorverkopen voor meer geld volgt later wel, is de gedachte.
Rijtje unicorns
Met de investering voegt Bunq zich bij een rijtje Nederlandse unicorns uit de fintech. Eerder passeerden betaalverwerkers Adyen en Mollie al een waarde van 1 miljard dollar. Mollie werd vorig jaar september gewaardeerd op 1 miljard dollar, na een investering van 90 miljoen dollar.
Adyen is nog een flink maatje groter. Het betaalplatform ging in 2014 door de grens van 1 miljard dollar, na een investering van 250 miljoen dollar te hebben opgehaald. Inmiddels heeft Adyen een beurswaarde van 56,6 miljard euro.