Kort geding ID&T tegen Staat om coronamaatregelen voorlopig van de baan
Het kort geding dat ID&T had aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen gaat vrijdag niet door. De festivalorganisator gaat eerst verder in gesprek met het kabinet. Als daar geen oplossingen uit voortkomen, wordt de zaak alsnog doorgezet.
In het Kamerdebat van woensdag stelde zorgminister Hugo de Jonge voor om in gesprek te gaan met de branche. De Alliantie van Evenementenbouwers en Fieldlab, waar ID&T onderdeel van is, wezen dit eerst van de hand, maar zijn nu alsnog daarmee akkoord gegaan.
ID&T-ceo Ritty van Straalen noemt de toenadering 'een eerste stap in de goede richting'. "Wij hopen dat wij tot een constructieve oplossing komen om evenementen zo snel mogelijk, op een veilige manier, alsnog doorgang te kunnen laten vinden."
Zonder anderhalve meter
In het gesprek moet worden besproken hoe meerdaagse evenementen veilig kunnen doorgaan met 100 procent van de capaciteit en zonder anderhalve meter afstand. De sector wil duidelijke voorwaarden voor het doorgaan van evenementen en een concretisering van de garantiestelling.
Daarnaast vraagt de evenementenbranche zo snel mogelijk een waterdicht systeem van Testen voor Toegang. Onder druk van een kort geding wilden ID&T en inmiddels ruim veertig aangesloten organisaties van festivals en evenementen de festivalzomer redden.
'Onzorgvuldig en onjuist'
Ze zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen publieksevenementen waarbij bezoekers geen vaste zitplaats hebben, te verbieden. Ook meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer gehouden worden.
De organisatoren noemden de beslissing eerder deze week 'onzorgvuldig voorbereid en onjuist'. Op basis van de resultaten van de Fieldlabs moeten evenementen op een veilige manier georganiseerd kunnen worden, zo stelden zij.