ID&T en dertig bedrijven maken gang naar rechter

Festivalsector eist meer steun en duidelijkheid, ook via rechter

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPFestivalsector eist meer steun en duidelijkheid, ook via rechter
RTL

Voor veel organisatoren van evenementen is de maat vol. De aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet leiden opnieuw tot onzekerheid. Boze ondernemers eisen duidelijkheid en extra steun. Festivalorganisator ID&T stapt er met een groep organisatoren zelfs voor naar de rechter, al lijkt de kans op snelle verlossing gering.

Het aantal besmettingen laait op. Op de coronapersconferentie was er vrijdag daarom slecht nieuws voor organisatoren van evenementen: met de aangescherpte regels kunnen veel festivals niet doorgaan, in elk geval tot en met 13 augustus. Volgens premier Rutte kwamen de versoepelingen te vroeg.

Rutte biedt excuses aan: versoepelingen waren inschattingsfout
Lees ook

Rutte biedt excuses aan: versoepelingen waren inschattingsfout

Slap beleid

Wat er na die datum gebeurt, is onduidelijk. De kans is groot dat meer feestjes niet doorgaan, liet Vereniging Nederlandse Poppodia en Festival (VNPF) weten. Ze zijn diep teleurgesteld. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit", zei Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg tegen het ANP over het beleid.

De ondernemers eisen daarom geld van de overheid. Er is namelijk al veel gepland en geregeld en dat is een potentiële miljoenenstrop. "We willen de schade vergoed zien", zegt Willem Westermann, secretaris van de Vereniging Van Evenementenmakers.

100 procent, en meer

De 80 procent die nu vergoed wordt via het bestaande garantiefonds, moet 100 procent worden. Ook bedrijven die buiten het fonds vallen moeten gecompenseerd worden. "De rek is eruit en we voelen ons als ondernemers niet serieus genomen", aldus Westermann.

Ondernemer Jeroen van Broekhoven van het Secret Forest Festival vindt dat ook de gemiste omzetten en winsten meetellen. "Ik hoop dat ze ons ook daarin tegemoet gaan komen", zegt hij tegen RTL Z. Hij praat met medeondernemers over juridische stappen.

In gesprek

De branchevereniging zegt nu eerst in gesprek te gaan met het kabinet over alle wensen. Volgens Westermann moet er met de hulp van Fieldlab-evenementen en Testen voor Toegang een hoop mogelijk zijn, al ging dat in het recente verleden niet overal goed.

Andere stappen worden echter ook bekeken en gewogen. Zo spant festivalorganisator ID&T een kort geding aan tegen de overheid om meer duidelijkheid af te dwingen. "We steunen dit, maar doen er nu nog niet aan mee. Het kan een goede weg zijn", aldus de secretaris.

Bedrijven steunen ID&T

Andere bedrijven steunen het initiatief wel, zo blijkt maandagavond uit een persverklaring.  Ruim dertig organisatieshebben zich aangesloten bij het kort geding, waaronder de organisaties achter Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. 

Het kort geding dient op vrijdag 16 juli bij de rechtbank in Den Haag.

Te vaag

ID&T, de organisatie achter feesten zoals Mysteryland, Awakenings, Sensation en Thunderdome, liet eerder weten een gedegen besluit van de overheid te wensen: doorgaan (onder voorwaarden) of stoppen. In dat laatste geval eist de organisator extra compensatie.

Aan de rechter wordt nu bij wijze van voorlopige voorziening gevraagd om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan.

Rechter is terughoudend

Duidelijkheid afdwingen via de kortgedingrechter, lijkt een lastig verhaal te worden, zegt Jerfi Uzman, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Utrecht. 

De rechter is volgens Uzman doorgaans terughoudend in uitspraken over rechtmatigheid van besluiten in tijden van corona. "De enige uitzondering tot nu toe is de avondklok", zegt hij. Een rechter oordeelde in een kort geding eerder dit jaar dat de invoering van de avondklok niet goed genoeg was onderbouwd. In hoger beroep veegde het Hof deze uitspraak trouwens van tafel

Ook horecaondernemers stapten vorig jaar al naar de rechter om de gedwongen sluiting van hun zaken aan te vechten, maar ook zij kregen nul op het rekest.

Grotere marge

De overheid heeft in dit geval een grotere beoordelingsmarge. "Als het kabinet zegt: dit is nodig, dan moet je van heel goede huize komen om te zeggen dat het niet helpt of dat het niet nodig is", vervolgt Uzman.

Het eisen van compensatie of een schadevergoeding is een iets complexer verhaal, weet de hoogleraar. "Rechters zijn daarin gewilliger", zegt hij. Maar dat is geen koek voor een eenzame rechter die haastig moet beslissen in een spoedprocedure.

Dan wordt het een reguliere rechtszaak en dat gaat een stuk langer duren. "Er is geen haast bij schadevergoeding", zegt Uzman. Al zullen veel ondernemers het daar niet mee eens zijn.

Lees meer over
ID&TLowlandsFestivals en evenementenOndernemersCoronacrisis in NederlandZ link in bio