Accell pompt winst op door meer geld voor z'n fietsen te vragen
Als je minder fietsen kunt verkopen door een tekort aan onderdelen, maar wel winst wil blijven maken, wat doe je dan? Minder korting geven, bedacht fietsfabrikant Accell. En dat werkte. Het bedrijf, maker van merken als Batavus, Koga en Raleigh, pompte de winst met bijna 55 procent op terwijl de omzet maar met 3 procent steeg.
Die omzet kwam in de eerste zes maanden van 2021 uit op 699 miljoen euro, tegenover 677 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg een stuk harder, van bijna 29 miljoen tot ruim 44 miljoen.
Winkels gesloten
Dat de omzet niet harder groeide wijt het bedrijf aan het tekort aan onderdelen en de problemen om ze hier te krijgen. Bovendien waren door de lockdowns in veel landen fietswinkels gesloten.
Die tegenslagen worden wel deels gecompenseerd door de explosieve vraag naar fietsen, al dan niet met elektrische hulp. Sinds het begin van de coronacrisis heeft de verkoop van (race-)fietsen een ongekende vlucht genomen, omdat er ook maar weinig anders mogelijk was.
Te weinig fietsen
Die populariteit heeft twee kanten voor Accell. Door het tekort aan onderdelen verkocht het bedrijf minder fietsen dan mogelijk was geweest. Maar ieder nadeel heeft z'n voordeel, dat geldt ook in de fietsbranche. Het bedrijf hoefde totaal geen moeite te doen om de fietsen die wel gemaakt konden worden, aan de man te brengen.
Accell gaf minder korting op z'n fietsen en deed minder aan aanbiedingsacties in het afgelopen halfjaar, legt topman Ton Anbeek uit. Dat krikte de winstgevendheid lekker op. De winstmarge die de fietsfabrikant op iedere verkochte fiets heeft, steeg van 6,7 naar 8,7 procent.
Het bedrijf verwacht dat de vraag naar fietsen in Europa voorlopig hoog blijft en is daardoor op koers om de doelen voor 2022 te halen.
Koers in de plus
Die doelen, uit 2018, zijn dat het bedrijf volgend jaar een omzet van 1,4 à 1,5 miljard euro wil halen. En omdat je als bedrijf van de omzet alleen niet kunt leven, moet ook de winstgevendheid omhoog. De winstmarge moet uitkomen op 8 procent, waar Accell dus al boven zit.
Beleggers zijn tevreden over de cijfers. Het aandeel Accell staat in de plus op de Amsterdamse beurs.