Mogelijk kankerverwekkend

Philips overspoeld door rechtszaken vanwege gevaarlijke slaapapparaten

Door RTLZ··Aangepast:
© ANPPhilips overspoeld door rechtszaken vanwege gevaarlijke slaapapparaten
RTL

Philips wordt overspoeld door rechtszaken aangespannen door boze klanten. Het bedrijf dat medische elektronica maakt is een terugroepactie gestart van slaapapneu- en beademingsapparaten die mogelijk kankerverwekkend zijn. Vooral in de Verenigde Staten en Canada zijn klanten woest. Philips verwacht dat de schade een half miljard euro bedraagt.

Aangemoedigd door gespecialiseerde bureaus hebben al tientallen gedupeerde klanten een zaak aangespannen tegen Philips. Dat doen ze via een zogenaamde class action ofwel een gezamenlijke schadevergoeding die ze van Philips eisen.

Philips waarschuwde op 14 juni dat de slaap- en beademingsapparaten gevaarlijk kunnen zijn. In april bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte het bedrijf ook al bekend dat er problemen met de eerste generatie Dreamstation' apparaten.

Destijds zette het bedrijf daar al 250 miljoen euro voor opzij. Eind juli reserveerde Philips er nog eens 250 miljoen euro extra voor.

Apneupatiënten en longartsen hebben vragen na bericht Philips over schadelijke apparatuur
Lees ook

Apneupatiënten en longartsen hebben vragen na bericht Philips over schadelijke apparatuur

Verbrokkeld schuim

Het schuim dat in de apparaten zit kan verbrokkelen en dat kunnen patiënten vervolgens binnenkrijgen. Dat kan voor onder meer hoofdpijn of luchtwegirritatie zorgen. En mogelijk zou het kankerverwekkend zijn.

Philips zegt in een bericht aan gebruikers dat het schuim onder bepaalde omstandigheden kan degraderen. Dat zou komen als het product wordt schoongemaakt met niet-goedgekeurde reinigingsmethoden, zoals ozon en bij een hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

Beademing

80 procent van de teruggeroepen apparaten wordt door mensen met slaapproblemen gebruikt. De overige 20 procent is beademingsapparatuur voor in ziekenhuizen. Daar verkocht Philips er de afgelopen tijd juist extra veel van omdat ze nodig zijn voor de behandeling van Covid-19-patiënten.

Philips vraagt artsen vooraf een risicoafweging te maken voor gebruik van de apparaten die levens kunnen redden.  

Zo'n 60.000 apparaten in Nederland

In Nederland zijn er zo'n 60.000 apneupatiënten die een van deze apparaten hebben, zegt Jerryll Asin. Hij is longarts in het Amphia Ziekenhuis en secretaris van de sectie ademhalingsstoornissen tijdens de slaap van NVALT (Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose).

Volgens Asin is er geen reden tot paniek. Hij heeft nog geen verhalen gehoord van patiënten die aantoonbaar gezondheidsproblemen hebben door het gebruik van het apparaat en plaatst zijn vraagtekens bij de test waaruit gebleken is dat er risico's zouden zijn, terwijl ermee stoppen voor deze groep gevaarlijk kan zijn.

Longartsen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben een onderzoek naar de apparaten aangevraagd bij het RIVM, de resultaten daarvan worden in september of oktober verwacht. "Zou daar iets heel schokkends uitkomen, dan zeggen we tegen mensen dat ze moeten stoppen met de apparaten. Maar die kans acht ik klein."

Dreamstation, Dorma

Philips zegt miljoenen van de gewraakte apparaten te hebben verkocht. Klanten in de VS wordt gevraagd ze terug te sturen zodat Philips het schuim kan vervangen.

Het gaat om 18 verschillende apparaten met namen als Dreamstation, Dorma en Trology.

Aandeelhouders

Beleggers vertrouwen de boel niet meer sinds die tijd. Philips verloor een kwart van de beurswaarde in de afgelopen vier maanden. 

Ook aandeelhouders van Philips beginnen een zaak beginnen tegen de top van het bedrijf.  Het advocatenkantoor in New York dat deze class action organiseert, zegt dat Philips beleggers verkeerd heeft geïnformeerd.  

Lees meer over
PhilipsSlaapproblemen