50.000 gebruikers

Apneupatiënten en longartsen hebben vragen na bericht Philips over schadelijke apparatuur

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PhilipsApneupatiënten en longartsen hebben vragen na bericht Philips over schadelijke apparatuur
RTL

Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken dat mogelijk gezondheidsrisico's oplevert. Ruim 50.000 mensen in Nederland gebruiken de beademingsapparatuur, die sinds vandaag wordt teruggeroepen door Philips.

Philips haalt wereldwijd slaap- en ademhalingsapparatuur terug vanwege een risico voor de gezondheid, werd eerder vandaag bekend. Patiënten kunnen door gebruik van de apparaten onder andere last krijgen van ademhalingsproblemen, ontstekingen en mogelijk zelfs giftige en kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen. 

Daarom zitten veel patiënten nu met vragen. Maar het ontbreekt longartsen nog aan informatie om goed antwoord te kunnen geven. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Ze is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Gebruik apparaat

Klaaver hoopt dat Philips samen met leveranciers van medische hulpmiddelen snel meer duidelijkheid zal geven en met een plan van aanpak zal komen. Bij gebrek aan gegevens raadt Klaaver haar patiënten nu aan het advies van Philips te volgen, maar het blijft wel hun eigen beslissing. "De keuze is aan de patiënt. Er kunnen ook mensen zijn die zeggen: ik gebruik het apparaat al jaren en kan zonder niet goed functioneren, dus ik blijf het de komende dagen ook doen."

Philips roept beademingsapparatuur terug: 'Mogelijk kankerverwekkend'
Lees ook

Philips roept beademingsapparatuur terug: 'Mogelijk kankerverwekkend'

De artsen hopen binnen enkele dagen meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico's. "Data daarover heeft Philips nog niet met ons gedeeld. We kunnen het daarom niet goed inschatten", zegt Klaaver. De longarts, die zelf in het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam werkt, krijgt ook veel berichten van andere ziekenhuizen en collega's over de problemen. Ook zij krijgen veel vragen van bezorgde patiënten.

Schuimrubber

In de apparaten zit geluiddempend schuimrubber verwerkt. Deeltjes daarvan kunnen loskomen en gebruikers kunnen die inademen of inslikken. In het ergste geval kunnen mensen last krijgen van vergiftiging of kan de kans toenemen dat ze kanker ontwikkelen.

Philips laat in een reactie weten dat het bezig is de longartsen te informeren. "We hebben een aantal artsen al bereikt en een aantal nog niet. Wat we ze kunnen vertellen hangt ook af van gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de toezichthouder", zegt een woordvoerder.

De inspectie moet groen licht geven voor de plannen van Philips om de problemen op te lossen. Sommige patiënten willen waarschijnlijk een ander apparaat, anderen vinden het voldoende dat het schuimrubber wordt vervangen.

In de komende dagen wordt daar misschien iets meer over bekend. "Er moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren. We zijn druk om een callcenter in te richten. We moeten hard werken om iedereen op de hoogte te stellen, dat lukt niet in een paar uur. Dit is een uitzonderlijke situatie."

300.000 mensen met slaapapneu

In Nederland zijn zo'n 300.000 mensen gediagnosticeerd met slaapapneu, een stoornis waarbij de ademhaling stokt tijdens de slaap. Ruim 50.000 van hen gebruiken het apparaat waarmee nu problemen zijn ontdekt.

Lees meer over
PhilipsSlaapproblemenSlaapKankerTerugroepactie