Ook van Delivery Hero

Flitsbezorger Gorillas haalt 850 miljoen euro op voor groei

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Foto/HHFlitsbezorger Gorillas haalt 850 miljoen euro op voor groei
RTL

Supersnelle bezorgdienst Gorillas heeft in een nieuwe investeringsronde bijna 1 miljard dollar (850 miljoen euro) opgehaald. Onder de investeerders bevindt zich ook maaltijdbezorger Delivery Hero.

Die steekt zo'n 235 miljoen dollar in de van oorsprong Duitse boodschappendienst. Met al dit verse geld wil Gorillas doorgroeien. Het bedrijf werd vorig jaar zomer opgericht en is nu al actief in meer dan 55 steden. 

Bezorgeconomie 

In de vorige investeringsronde, in maart dit jaar, haalde Gorillas nog 290 miljoen dollar op. Dat bedrijven nu gretig zijn om te investeren in de bezorgdienst, heeft meerdere redenen, zegt Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Bezorging heeft de toekomst, we gaan steeds meer naar een bezorgeconomie toe. In eerste instantie in steden als Amsterdam, Madrid en Parijs, maar ook in studentensteden."

Aantal flitsbezorgdiensten stijgt razendsnel: 'Alles moet sneller'
Lees ook

Aantal flitsbezorgdiensten stijgt razendsnel: 'Alles moet sneller'

Voor Delivery Hero snijdt het mes aan twee kanten, voegt Sloot daaraan toe.

"Delivery Hero bezorgt zelf al voor zo'n 300.000 restaurants. Gorillas is een concurrent van ze, daar kun je dan maar beter een aandeel in hebben", zegt Sloot.  Anderzijds gaat het om de last mile, het laatste stuk van de bezorging, om die zo efficiënt en goedkoop mogelijk te doen. "Misschien kunnen ze daarvoor in de toekomst wel samenwerken."

Wanneer winst?

Naast het versterken van hun aanwezigheid wil Gorillas de investering ook gebruiken voor zaken als personeel, technologie en marketing. Maar hoe levensvatbaar is de onderneming eigenlijk? Hoogleraar Sloot heeft daarvoor zelf wat rekenwerk verricht.

Met een omzet van 3 miljoen euro per magazijn zouden ze de kosten kunnen dekken en break-even draaien, zegt hij. "In Groningen heb ik staan posten met studenten, daar halen ze die omzet al wel."

Dan is er nog het gedoe met salarissen. Die zouden volgens sommige bezorgers niet, of slechts gedeeltelijk worden uitbetaald. "Volgens mij is er kapitaal genoeg", zegt Sloot daarover. "Zeker met deze investering erbij. Die salarissen zouden ze gewoon moeten kunnen betalen." 

Zorgen over gemakseconomie

Hij voorziet meer problemen met de krapte op de arbeidsmarkt. "Boodschappen bezorgen is eigenlijk heel arbeidsintensief werk, dat allemaal door betaalde krachten moet worden gedaan."

Of het wenselijk is dat er steeds meer flitsbezorgers komen, vindt hij 'maatschappelijk gezien een goede vraag'. Niet zozeer vanwege duurzaamheid; het maakt volgens de hoogleraar niet zoveel uit of de consument zelf naar de winkel gaat of dat de bezorger de boodschappen komt brengen.

Wel maakt hij zich wat zorgen over de opkomst van de gemakseconomie. "Boodschappen doen is nog maar één druk op de knop. Je hebt producten zo gemakkelijk in huis, dat je er misschien niet goed over nadenkt of je het ook wel echt nodig hebt."

Behoefte vervullen

Maar, zegt hij ook: "Feit blijft dat er bij de consument behoefte is aan deze dienst. En Gorillas vervult die behoefte."

Lees meer over
RetailWebwinkel