HEMA gaat verduurzamen: 'Zo kun je het winnen van Action'
HEMA wil duurzamer worden, zich meer onderscheiden met eigen producten en tegelijkertijd geld steken in de broodnodige vernieuwing van de winkels en de website. Retailexperts denken dat HEMA laat is, maar misschien nog niet te laat: "Het is vijf voor twaalf voor ze."
Met de nieuwe strategie die HEMA vandaag bekendmaakt wil het bekende winkelmerk zich 'weer onmisbaar' gaan maken. Dat wil het bereiken op drie verschillende manieren. In de eerste plaats worden de stenen winkels vernieuwd.
Daarnaast wil HEMA zich meer richten op onderscheidende producten die duurzamer zijn. In de derde plaats wil het de samenwerking met Jumbo vergroten.
'Achterstand inlopen'
Met de investeringen in de winkels en de website wil HEMA de achterstand die de afgelopen jaren was opgelopen inhalen, aldus woordvoerder Frederike van Urk. De laatste jaren was dat niet mogelijk, omdat HEMA kampte met hoge rentelasten door de enorme schulden, aldus Van Urk.
Sinds de overname door de familie Van Eerd (die ook eigenaar is van Jumbo supermarkten) en investeringsmaatschappij Parcom, is de schuldenlast draaglijker en is er meer geld om in het bedrijf zelf te steken, zegt zij.
'Winkels opfrissen'
Hoeveel geld er is gemoeid met de vernieuwing van de winkels en de andere investeringen wil Van Urk niet zeggen. Doelstelling is in ieder geval dat in 2024 80 procent van de HEMA-klanten in een opgefriste winkel terechtkan. Nu kan dat nog maar in een paar winkels. In totaal heeft HEMA zo'n 750 stenen winkels, waarvan meer dan 500 in Nederland.
Over wat HEMA precies gaat doen laat zij nog niet zoveel los. "We gaan de winkels aanpakken die dat het hardste nodig hebben, sommige verbouwinkjes kunnen heel klein zijn, soms is een likje verf al genoeg."
De winkel wil ook dat klanten die online bestellen sneller hun spullen hebben. "Het zou fantastisch zijn als dat binnen 24 uur zou kunnen, maar nu lukt dat nog niet altijd." Ook wil HEMA dat als er nog wel voorraden liggen in het distributiecentrum voor klanten van de webwinkel, maar niet meer in de winkels, die klanten toch die producten kunnen krijgen en andersom.
Jumbo
In Nederland en België wil HEMA de samenwerking met Jumbo vergroten. Zo zullen er testen worden gedaan voor de verkoop van meer Jumboproducten op het gebied van voeding bij HEMA. Over hoeveel omzet HEMA hiervan verwacht, wil Van Urk niets zeggen.
Ze wil wel kwijt dat tijdens de lockdown een deel van de omzet in voeding is verloren en dat die nog niet helemaal is teruggekomen. "Mensen moeten toch koffie kopen en nu hebben ze dat misschien ergens anders gevonden."
'Winnen van Action'
Bij duurzamere producten denkt HEMA bijvoorbeeld aan verjaardagsslingers of ballonnen die je vaker kunt gebruiken en die dus niet na één feestje de prullenbak in hoeven. Maar ook aan rompertjes met een dubbele rij drukkertjes, zodat ze een paar maten mee kunnen. "We geloven erin dat spullen langer mee moeten kunnen gaan", aldus Van Urk.
Over de nadruk op nieuwe en duurzame producten is retailexpert Paul Moers enthousiast: "Daarin kun je het winnen van de Action", zegt hij.
"Met duurzaamheid zet je je toch een beetje af tegen winkels met producten met een beperkte levensduur, zoals Action of Kruidvat", vult retaildeskundige Cor Molenaar aan.
'Vijf voor twaalf'
"Langzaam maar zeker is HEMA op de goede weg, maar het komt wel heel laat, met concurrenten als Action, Big Bazar en Flying Tiger om je heen", aldus Moers. De tijd moet volgens hem uitwijzen of HEMA te laat is: "Het is vijf voor twaalf, now or never."
Molenaar is minder somber. HEMA is een heel sterk merk en imago in de doelgroep, dat pakken ze zo weer op. Binnen de doelgroep zijn ze heel relevant", denkt hij. Dat HEMA teruggaat naar de basis met een vrouw aan de top, is 'heel erg prettig, omdat het een winkel is waar veel vrouwen komen'.
En dat HEMA nu, uitgerekend een aantal dagen voor de klimaatconferentie in Glasgow, met nieuws over duurzaamheid komt? "Dat is etalagewerk", aldus Molenaar.