'Grens is bereikt'

Furieuze ondernemers eisen compensatie voor vroege sluiting horeca

Door RTL Z··Aangepast:
© Co de Kruijf/ANPFurieuze ondernemers eisen compensatie voor vroege sluiting horeca
RTL

Ondernemers die worden getroffen door de op handen zijnde 'lockdown light' zijn ziedend dat ze opnieuw het kind van de rekening zijn. Samen met de vakbonden gaan ze ervan uit dat het kabinet hen volledig compenseert.

MKB-Nederland noemt het niet eerlijk dat de horeca, de detailhandel en de evenementenbranche het wederom moeten ontgelden. "Ondernemers mogen niet te dupe worden van de problemen in de zorg", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg. "Je zult maar afhankelijk zijn van koopavonden."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een stuk feller in zijn woorden. Volgens de lobby is 'de grens bereikt' en zullen veel horecazaken maling hebben aan de gedwongen sluiting. "Het kabinet heeft een grens overschreden en dit is voor velen het moment om een grens te trekken", aldus voorzitter Robèr Willemsen.

Verdeeldheid in de horeca

Maar daar zijn niet alle restauranthouders het mee eens. Zo zegt Arlo Vlaar van restaurant Vlaar in 's Graveland tegen RTL Z dat de sector de sluiting deels aan zichzelf te wijten heeft. "De helft deed niet mee met de QR-code." De oproep van Willemsen om gewoon open te blijven steunt hij dan ook niet. "We moeten het boetekleed aantrekken."

Volgens de FNV moet de horeca 'wederom bloeden' voor het falende kabinetsbeleid. De vakbond maakt zich voornamelijk zorgen over de toekomst van de sector. In de afgelopen anderhalf jaar keerde veel personeel de horeca de rug toe, waardoor het al bestaande personeelstekort alleen maar is toegenomen.

Een 'gedeeltelijke' lockdown voor drie weken: dit weten we nu
Lees ook

Een 'gedeeltelijke' lockdown voor drie weken: dit weten we nu

In een digitaal overleg hebben de werkgeversverenigingen en vakbonden er vanochtend bij het demissionaire kabinet op aangedrongen om de vorige maand gestopte coronasteun nieuw leven in te blazen. Het gaat dan om zowel de NOW (loonsteun aan werknemers) als de TVL (tegemoetkoming vaste lasten).

"Als je wordt verplicht om je tent dicht te doen, is compensatie niet meer dan normaal", zegt MKB-woordvoerder Van Scherrenburg. Willemsen neemt alleen genoegen met volledige schadeloosstelling. "Het lijkt me duidelijk dat ze in dit geval met 100 procent compensatie moeten komen."

Gedeeltelijke lockdown

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma, die sinds het vertrek van Wouter Koolmees verantwoordelijk is voor de economische steunpakketten, wilde vandaag nog niet veel kwijt over eventuele extra steun. "Ik begrijp de zorg heel goed, die heb ik zelf natuurlijk ook", was het enige wat hij voor aanvang van de ministerraad wilde zeggen.

Gisteren lekte uit dat niet-essentiële winkels en horecazaken hun deuren vanaf zaterdag 13 november drie weken lang vervroegd moeten sluiten. In eerste instantie om 19.00, maar vlak voor de persconferentie op vrijdag werd bekend dat de sluitingstijd 20.00 zal worden. 

Met deze gedeeltelijke lockdown hoopt het kabinet het snel stijgende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Maar volgens KHN, dat de belangen van ruim 19.000 horecaondernemers behartigt, valt het met die besmettingen in de horeca wel mee. De lobbygroep baseert zich daarbij op gegevens van het RIVM waaruit blijkt dat slechts 2,9 procent van de besmettingen plaatsvindt in de horeca.

Al 80 miljard coronasteun

Die 2,9 procent staat weliswaar in de tabel van het RIVM, maar slaat alleen op de besmettingen waarvan de vermoedelijke bron is gevonden op basis van het bron- en contactonderzoek. In meer dan 70 procent van de gevallen werd er helemaal geen bron gevonden.

Vanavond om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie waarin de nieuwe coronamaatregelen worden toegelicht. Vakbonden en werkgevers gaan ervan uit dat de bewindslieden dan ook al iets zullen zeggen over een nieuwe ronde coronasteun.

Eind september eindigden bijna alle generieke steunmaatregelen die het kabinet wegens de pandemie had genomen. Alleen de nachthoreca, die nog altijd gesloten is, kan nog aanspraak maken op financiële hulp. Totaal heeft het kabinet meer dan 80 miljard euro aan coronasteun uitgekeerd.

Lees meer over
Robèr WillemsenDennis WiersmaMKB-NederlandKoninklijke Horeca NederlandMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidCoronacrisis in NederlandOverheidssteunNOW