Miljoenenclaims

Eigenaar wankelend Anode Energie ging al drie keer eerder failliet

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPEigenaar wankelend Anode Energie ging al drie keer eerder failliet
RTL

Eric van Teeffelen, de oprichter en eigenaar van energiebedrijf Anode dat gisteren aankondigde het faillissement aan te vragen, was al eerder betrokken bij een aantal faillissementen in de energiesector. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Van Teeffelen begon in 2001 met het energiebedrijf Anode Energie, waarmee hij energie ging leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Ook werd het bedrijf actief in het buitenland.

Faillissement aangevraagd

Gisteren maakte Anode bekend faillissement te hebben aangevraagd voor de houdstermaatschappij en een aantal dochterbedrijven.

Anode Energie wankelt door hoge energieprijzen, wil faillissement aanvragen
Lees ook

Anode Energie wankelt door hoge energieprijzen, wil faillissement aanvragen

Volgens Anode had het zich ingedekt tegen prijsstijgingen, maar komt een leverancier zijn verplichtingen niet na. Daardoor zou het bedrijf opeens veel hogere inkoopprijzen moeten betalen; en daarvoor heeft het het geld niet.

Anode zegt direct en indirect via wederverkopers zo'n 14.000 particuliere klanten te hebben, en een aantal zakelijke klanten. Die zullen moeten worden overgenomen door andere bedrijven.

Andere faillissementen

Het is niet voor het eerst dat er een energiebedrijf van Van Teeffelen over de kop gaat. De eigenaar en oprichter van Anode was afgelopen jaren betrokken bij minimaal drie faillissementen van energiebedrijven.

Zo ging eind 2017 Energie der Nederlanden failliet. Dat bedrijf was in handen van een ander bedrijf van Van Teeffelen. Uit een reeks faillissementsverslagen van de hand van curator Gertjo Helmig valt op te maken dat dat bankroet het gevolg was van een miljoenenruzie met energieleveranciers in België.

Claim van 12 miljoen

Afgelopen augustus ging ook Pluspool in Barendrecht, het moederbedrijf van Energie der Nederlanden failliet. Van Teeffelen was enig aandeelhouder en bestuurder van dat bedrijf. 

Uit het eerste faillissementsverslag van Pluspool blijkt dat curator Helmig van Energie der Nederlanden een claim van oorspronkelijk ruim 12 miljoen euro heeft ingediend bij Van Teeffelen en zijn bedrijven. Volgens de curator is er bij dat faillissement sprake van onbehoorlijk bestuur en het schenden van de administratie- en deponeringsplicht.

Derde faillissement

Ten slotte blijkt Van Teeffelen ook als bestuurder betrokken te zijn geweest bij het faillissement van Energie E&E, dat in de herfst van 2019 op de fles ging. Energie E&E was in handen van een houdstermaatschappij van de ondernemer.

De 62-jarige Van Teeffelen bevestigt in een reactie betrokken te zijn bij de drie eerdere faillissementen. "Tja, als je in de wereld staat dan maak je wel eens wat mee."

'Doorgeslagen claims'

Hij wijt de faillissementen van Energie der Nederlanden en Pluspool aan de 'helemaal doorgeslagen' claims van de Belgische schuldeisers.

"Die wilden een Nederlands bedrijf aanspreken. Een eerste rechter verklaarde ze voor gek, maar een tweede stond het toe. Dan heb je de pech dat je ineens verantwoordelijk bent voor iets, waarvan jij vindt dat het nergens op slaat", zegt hij tegen RTL Z.

Claim inmiddels 28 miljoen

Volgens Van Teeffelen schoof de curator van Energie der Nederlanden de claim vervolgens door naar Pluspool, 'omdat er bloed moest vloeien'. De claim zou inmiddels door verschuldigde rente zijn opgelopen tot 28 miljoen euro.

Het derde bankroet, van E&E Energie, staat volgens Van Teeffelen los van de twee andere faillissementen. De ondergang van dat bedrijf wordt in de de faillissementsverslagen toegeschreven aan de wanbetaling van een grote klant, Belpower.

Volgens Van Teeffelen heeft de huidige faillissementsaanvraag niets te maken met de eerdere faillissementen. "Dat heeft natuurlijk wel een hoop geld gekost. Maar dat staat los van wat we nu in de markt meemaken. Het zag er allemaal leuk uit, totdat we hoorden dat onze sourcing (leverancier, red.) wegviel", vertelt hij.

'Oprichting energiebedrijf te eenvoudig'

Vorige week stelde curator Willem Jan van Andel dat de flexibilisering van de energiemarkt is doorgeschoten, omdat iedereen kinderlijk eenvoudig een energiebedrijf kan oprichten.

Van Andel deed zijn kritische uitspraken in het kader van zijn onderzoeksverslag naar de oorzaken van het faillissement van Flex Energie (ook bekend als EnergieFlex) in 2018.

Onlangs bleek al dat de eigenaar Jaap Bakker van Welkom Energie, dat eind oktober van dit jaar failliet ging, eerder als directeur werkte voor Flex Energie.

Lees meer over
Eric van TeeffelenAnode EnergieEnergiemarkt