Geen overmacht

PostNL krijgt miljoenenboete wegens late postbezorging in 2019

Door ANP / RTL Z··Aangepast:
© ANPPostNL krijgt miljoenenboete wegens late postbezorging in 2019
RTL

PostNL moet een boete van 2 miljoen euro betalen omdat het in 2019 niet genoeg post op tijd bezorgde. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

In dat jaar werd 94,34 procent van alle brievenbuspost binnen vijf dagen bezorgd. De wet vereist echter dat minimaal 95 procent van de brieven binnen die tijd wordt afgeleverd.

Geen overmacht

Volgens PostNL was er sprake van overmacht, omdat het bedrijf na de overname van concurrent Sandd te maken kreeg met problemen.

PostNL neemt concurrent Sandd over
Lees ook

PostNL neemt concurrent Sandd over

De ACM concludeert dat er geen sprake was van overmacht, omdat PostNL geen voorzorgsmaatregelen genomen had om te voorkomen dat de fusie met Sandd tot problemen zou leiden

Dalende trend postbezorging

"In de maanden voor de overname van Sandd stond de kwaliteit van de postbezorging bovendien al onder druk", schrijft de toezichthouder vandaag.

"Het percentage tijdig bezorgde brieven - dat gemiddeld over het hele jaar wordt vastgesteld - volgt sinds 2014 een dalende trend en is in 2019 onder het wettelijk minimum gekomen."

Bezwaar

PostNL tekent bezwaar aan tegen de miljoenenboete. Het postbedrijf benadrukt dat het minimumpercentage slechts op een haar na niet werd gehaald, en blijft volhouden dat dat te wijten was aan overmacht als gevolg van onverwachte extra post uit het Sandd-netwerk.

"De ACM had daar rekening mee moeten houden", schrijft PostNL.

Lees meer over
PostNLAutoriteit Consument en MarktPost