Coronacrisis

1800 bedrijven vragen op 'eerste dag' loonsteun aan

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP1800 bedrijven vragen op 'eerste dag' loonsteun aan
RTL

Bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis kunnen vanaf vandaag weer loonsteun (NOW) aanvragen. 1800 werkgevers deden dat tot nu toe. Dat is minder dan op de andere startdagen. Het was 'rustiger dan ooit', meldt uitkeringsinstantie UWV. 

Het is de achtste keer dat het steunloket opende voor een nieuwe periode. Het gaat nu om de maanden januari tot en met maart. NOW-steun aanvragen is mogelijk tot 13 april.

Om vier uur 's middags stond de teller op 1800 aanvragen. Dat zijn er iets minder dan bij de startdag voor de zesde periode, tussen juli en september. Dat was de rustigste periode tot nu toe. 

TVL

Naast NOW kunnen ondernemers ook steun aanvragen voor betaling van de vaste lasten (TVL). De aanvragen hiervoor verdubbelden in de maanden oktober, november en december van 2021, aldus de uitvoeringsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor die periode kon tot 11 februari steun aangevraagd worden.

Ondernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'
Lees ook

Ondernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'

In het vierde kwartaal vroegen 67.444 ondernemers een tegemoetkoming in de vaste lasten aan, een verdubbeling ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen waren nog veel ondernemingen open. De meeste aanvragen waren afkomstig uit de horeca, gevolgd door de landbouw en de taxibranche. 

Lagere drempel

Om TVL te kunnen krijgen moesten ondernemers ook minstens 20 procent omzetverlies hebben. In andere periodes was dat 30 procent, maar de drempel werd verlaagd vanwege de korte tijd tussen de aankondiging van de laatste lockdown en de invoering daarvan.

Op dit moment is van de aanvragen voor het vierde kwartaal al ruim 570 miljoen euro aan TVL uitgekeerd aan bijna 50.000 ondernemers. Ruim de helft daarvan had het geld binnen een week binnen, een meerderheid binnen twee weken.

Overigens zijn er ook veel ondernemers die geen beroep meer kunnen doen op de TVL-steun. Dat komt door Europese regels. De totale steun, dat is over de gehele coronacrisis, mag niet hoger zijn dan 1,8 miljoen euro. Met name ondernemers met meerdere bedrijven, bijvoorbeeld restaurantketens, zitten daar al aan. De steun telt namelijk per groep bedrijven en niet per BV.

Ook zijn er bedrijven die eerder steun (NOW of TVL) aanvroegen, kregen en terug moesten betalen. Bijvoorbeeld omdat er toch teveel omzet werd gedraaid, maar ook omdat ze niet op tijd een financiële afrekening bij het UWV indienden.

Lees meer over
UWVNOWCoronacrisis in NederlandOndernemersOverheidssteun