Wagamama en anderen boos

Ondernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzOndernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'
RTL

Met de jongste versie van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hoopt het kabinet een nieuwe ronde van coronaverlichting te brengen voor ondernemers. Maar EU-regels zitten de steun in de weg. Er geldt een plafond en dat is door een groep grotere bedrijven al lang bereikt. "We zitten in een bijzonder slecht scenario."

Arjen Schrama is franchisenemer van de Aziatische restaurantketen Wagamama in Nederland. Hij bestiert inmiddels acht vestigingen, normaal met zo'n driehonderd medewerkers en een jaaromzet van 20 miljoen euro. Maar toen kwam corona en moesten de zaken dicht, weer open en weer dicht. We kennen de verhalen wel.

Interen op reserves

De kosten liepen gewoon door en de (omzet)verliezen lopen inmiddels in de miljoenen, vertelt de ondernemer aan RTL Z. Er was overheidssteun en die was hard nodig: "Wij zijn geen multinational met grote reserves."

"Het is nog maar te hopen dat we dat straks kunnen terugbetalen."

Schrama is in plaats daarvan brandjes aan het blussen om te overleven: via regelingen, uitgestelde betalingen en leningen. "Ik teer aan alle kanten in en het is nog maar te hopen dat we dat straks kunnen terugbetalen", zegt hij.

Alle ballen op TVL

Inmiddels zitten we in een 'lockdown-light' en moet de horeca om 20.00 uur sluiten. Het brengt veel ondernemers opnieuw in een lastig parket.

Het kabinet besloot daarom om de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) weer open te stellen. Bedrijven uit bepaalde sectoren die hun omzet met 30 procent zien dalen, krijgen 85 procent van de geschatte vaste lasten vergoed. De NOW-loonsteun komt in het jongste beleid te vervallen: alle ballen gaan op de TVL.

1,3 miljard euro steun voor bedrijven na nieuwe coronamaatregelen
Lees ook

1,3 miljard euro steun voor bedrijven na nieuwe coronamaatregelen

Ondernemers kunnen zich waarschijnlijk vanaf begin december intekenen voor het vierde kwartaal, meldt uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Komende week volgt eerst nog een debat over het beleid, ook moet er nog goedkeuring komen vanuit Brussel.

EU-regels

Maar er is een groeiende groep ondernemers die niet meer in aanmerking komt voor die steun. Schrama is er één van. Het euvel is EU-regelgeving. De TVL is onder die regels namelijk een vorm van staatssteun die aan een maximumbedrag is gebonden.

De totale steun, dat is over de gehele coronacrisis, mag op dit moment niet meer bedragen dan 1,8 miljoen euro. "Dat bedrag heb ik in het eerste kwartaal van dit jaar al aangeboord", zegt hij.

Hotels aan plafond

Vooral grotere bedrijven lopen zo langzamerhand wel tegen dat plafond aan, weet werkgeversorganisatie VNO NCW. "1,8 miljoen euro is voor velen een schijntje", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Het is een bedrag dat de kosten voor hen nauwelijks dekt.

"We weten dat dit bijvoorbeeld speelt bij hotel- en restaurantketens." Die kunnen alleen als groep een beroep doen op de TVL en zitten zodoende snel aan het maximum.

"De bankrekeningen zijn niet meer zo riant gevuld als ze waren. Niet iedereen durft daarvoor uit te komen."

Of je nu één restaurant op je naam hebt staan of acht zoals Schrama, je krijgt maximaal 1,8 miljoen euro aan TVL-steun. En dat is niet fair, vindt Schrama. "Het plafond is oneerlijk en concurrentievervalsend", zegt hij.

Het zorgt ervoor dat hij nu geen steun kan krijgen, terwijl zijn problemen nog niet voorbij zijn. "Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren, we gaan al richting het derde jaar."

Wagamama niet alleen

Schrama is niet alleen. Inmiddels heeft een groep van zo'n vijftien bedrijven zich verenigd in een stichting om voor deze 'vergeten groep' op te komen. Het gaat onder meer om Brothers Horeca Groep (BHG), bekend van Brothers en restaurants zoals Meneer Smakers en Zuiver. "Het is een relatief klein clubje", zegt woordvoerder Guus van Herpen. "Maar ze zijn wel straatbepalend én grote werkgevers."

Die ondernemers lopen zo langzamerhand aan tegen serieuze liquiditeitsproblemen en (belasting)schulden, weet Van Herpen. "De bankrekeningen zijn niet meer zo riant gevuld als ze misschien waren. Zeker nu de openingstijden weer zijn beperkt en er weer veel feestjes worden gecancelled. Niet iedereen durft daarvoor uit te komen."

Komt EU met nieuw plafond?

De oplossing? Volgens zowel Schrama als Van Herpen zou het helpen als je voor elke individuele BV steun zou kunnen aanvragen. De groepsverbondenheid moet eraf. Overheden in Duitsland en Denemarken zouden individuele steunkaders hebben ingericht voor dit soort bedrijven, dat zou hier ook moeten kunnen.

Volgens de ondernemers wordt het probleem inmiddels ook aangekaart bij demissionair minister Blok van Economische Zaken. Het ministerie kan desgevraagd nog niet zo heel veel zeggen, er wordt achter de schermen nog over gepraat en aan getimmerd.

Werkgevers willen meer steun

Een woordvoerder laat wel weten dat de Europese Commissie binnen een paar dagen een nieuw kader publiceert voor de staatssteun. "Daar wachten wij op om te zien of de cap (plafond, red.) verhoogd kan worden."

In de aanloop naar het debat van volgende week zet VNO-NCW in elk geval in op meer en bredere compensatie voor ondernemers. Ook wil de organisatie dat de lockdown per 4 december van tafel gaat.

Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandVNO-NCWHorecaNOWCoronacrisis in NederlandOndernemers