Beter risicomanagement

Extra eisen voor energieleveranciers om faillissementen te voorkomen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoExtra eisen voor energieleveranciers om faillissementen te voorkomen
RTL

Nieuwe en bestaande energiebedrijven krijgen te maken met extra eisen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarmee moeten de leveranciers van gas en elektriciteit weerbaarder worden tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt.

Van de toezichthouder moeten energiebedrijven hun financiële continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter onderbouwen. Ook moeten ze aantonen dat ze hun risicomanagement op orde hebben. 

Acht energieleveranciers failliet

Op die manier zouden energieleveranciers weerbaarder moeten worden tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt, zoals momenteel gebeurt met de prijzen van gas. Faillissementen zijn niet te voorkomen, maar de maatregelen kunnen de kans daarop wel verkleinen, aldus de toezichthouder.

In het afgelopen halfjaar trok de toezichthouder de stekker uit de leveringsvergunning van acht energieleveranciers. Bij zes van hen was sprake van een faillissement als gevolg van de hoge energieprijzen. De faillissementen hadden voor miljoenen klanten negatieve financiële gevolgen.

ACM: extra onderzoek naar financiën energieleveranciers
Lees ook

ACM: extra onderzoek naar financiën energieleveranciers

Samen met de energiesector wil de ACM de aangescherpte eisen uitwerken in beleidsregels. Die moeten voor de zomer klaar zijn, zodat ze in kunnen gaan op 1 oktober, als het nieuwe stookseizoen begint.

Aanbevelingen

De nieuwe eisen komen voort uit extern onderzoek dat de ACM de afgelopen maanden liet doen. Daarmee wilde de toezichthouder helder krijgen welke ruimte er binnen de huidige wetgeving om de eisen aan te scherpen waaraan energieleveranciers moeten voldoen. 

Het onderzoek door Femke de Vries, hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Saskia Lavrijssen, hoogleraar Toezicht en Mededinging aan Tilburg University leverde naast deze verscherpte eisen ook nog een aantal andere aanbevelingen op.

Die aanbevelingen worden overgenomen door de ACM en zouden plek moeten krijgen in de nieuwe Energiewet. Daarvoor gaat de toezichthouder in gesprek met de wetgever, in dit geval het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Een van de aanbevelingen is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een garantiefonds. Daar zouden kwetsbare consumenten een beroep op moeten kunnen doen als hun energieleverancier failliet gaat. Ook het ministerie van Economische Zaken heeft al gezegd hier brood in te zien.

Verder gaat de ACM samen met onder andere de energieleveranciers onderzoeken of er een wetswijziging kan plaatsvinden om de 30 dagen wachttijd na een faillissement te verkorten, zonder dat de leveringszekerheid daardoor in gevaar komt.

Veel gedupeerde klanten uitten kritiek op deze wachttijd, bijvoorbeeld na het faillissement van Welkom Energie. Door de wachttijd konden zij nog niet overstappen naar een energieleverancier van hun eigen keuze en kregen ze vaak te maken met hogere energieprijzen. 

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergiecrisis