18.000 werknemers

Industriële onderhoudsgigant Stork gesplitst en in delen verkocht

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPIndustriële onderhoudsgigant Stork gesplitst en in delen verkocht
RTL

Het Amerikaanse ingenieurs- en bouwconcern Fluor gaat het Nederlandse bedrijfsonderdeel Stork in delen verkopen. Omdat de verkoop van het volledige bedrijf niet wilde vlotten, wordt Stork nu opgesplitst in geografische onderdelen.

Volgens de Amerikaanse eigenaar is er daardoor eindelijk wat voortgang in het verkoopproces gekomen, althans voor wat betreft de Europese activiteiten van Stork. Als de gegadigde toehapt, denkt Fluor die verkoop voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

Aanzienlijke vertraging

Dat betekent dat de verkoop aanzienlijk is vertraagd. In het laatste jaarverslag verwachtte het concern het volledige Stork nog 'begin 2022' van de hand te kunnen doen.

De voorgenomen splitsing van Stork blijkt uit een niet eerder opgemerkte opmerking van financieel bestuurder Joe Brennan van Fluor in de toelichting van de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.

Industrieel onderhoud

Fluor is een Amerikaans ingenieurs- en bouwconcern, met een omzet van 12,4 miljard dollar en 41.000 werknemers wereldwijd. Eind 2015 nam de multinational voor 695 miljoen euro het Nederlandse Stork Technical Services over.

Mega-overname: Stork gekocht voor 695 miljoen
Lees ook

Mega-overname: Stork gekocht voor 695 miljoen

Stork Technical Services, met zijn hoofdkantoor in Utrecht, verzorgt wereldwijd het onderhoud van industriële installaties, zoals chemische fabrieken en raffinaderijen.

Mislukte overname

De overname van Stork liep uit op een kostbare mislukking. Anderhalf jaar geleden kondigde Fluor aan van de industriële dienstverlener af te willen. Ook die verkoop wilde niet vlotten. Nu blijkt dat de Amerikaanse eigenaren er daarom voor kiezen om Stork op te splitsen en in delen te verkopen.

Stork Technical Services telt 18.000 werknemers wereldwijd, waarvan zo'n 3000 in Nederland. Naast Europa is het bedrijf actief in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific. In zijn toelichting stelt financieel bestuurder Brennan dat er 'meerdere transacties nodig zijn om de verkoop van Stork te bespoedigen'.

Splitsing

Volgens Brennan is er dankzij de splitsing eindelijk wat succes geboekt. "We onderhandelen inmiddels op basis van exclusiviteit over de verkoop van de Europese activiteiten. Als de bieder van onze voorkeur een stap voorwaarts doet, verwachten wij de transactie in het tweede helft van dit jaar te kunnen afronden."

Op welke termijn Fluor denkt de bedrijfsonderdelen buiten Europa te kunnen verkopen, zegt de financieel bestuurder niet. "Wij gaan door met het bekijken van de mogelijkheden voor de overige regio's waar Stork actief is."

Radiostilte Utrecht

Hoe er op het Utrechtse hoofdkantoor van de industriële dienstverlener tegen de splitsing wordt aangekeken, is onduidelijk. Stork-topman Taco de Haan reageert niet op verzoeken om commentaar en de afdeling woordvoering wil niet ingaan op vragen.

Lees meer over
StorkFluorOvername