Verlies 63 miljoen

Corona drukt moeder van Blokker en Intertoys terug in de rode cijfers

Door ANP / RTL Z··Aangepast:
© ANPCorona drukt moeder van Blokker en Intertoys terug in de rode cijfers
RTL

Winkelbedrijf Mirage Retail Group is terug in de rode cijfers gezakt. Het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys boekte in 2021 een verlies van 63 miljoen euro. De onderneming wijt dat onder andere aan de verplichte winkelsluitingen vanwege de coronapandemie.

Voor de gevolgen van die winkelsluitingen ontving Mirage naar eigen zeggen 'geen adequate staatssteun'. Ook zorgde het afstoten van discountketen Big Bazar voor een eenmalige kostenpost van 20 miljoen euro.

Bezem door bedrijf

Mirage Retail Group is het voormalige Blokker Holding, de verzameling winkelketens van de familie Blokker die in 2019 werd overgenomen door ondernemer Michiel Witteveen. In de jaren voor en na de overname ging de bezem door het zwaar verliesmakende bedrijf. Inmiddels vallen alleen Blokker (416 winkels), Intertoys (219 winkels) en BCC (60 winkels) er nog onder.

Michiel Witteveen gaat Blokker Holding verder ontmantelen
Lees ook

Michiel Witteveen gaat Blokker Holding verder ontmantelen

De leiding van de Blokker-moeder bestempelt 2021 als een uitdagend jaar vanwege de impact van de coronapandemie en de maatregelen die werden genomen om verspreiding van het virus in te dammen. Het jaar 2020 werd nog afgesloten met een winst van 54 miljoen euro, inclusief eenmalige posten.

Omzetdaling

De cijfers over 2021 zijn lastig te vergelijken met die over het voorgaande jaar, omdat Mirage eind 2020 de kwakkelende witgoedketen BCC overnam en afgelopen oktober koopjesketen Big Bazar juist afstootte. Ook was er sprake van eenmalige kostenposten voor reorganisaties.

De omzet van het winkelbedrijf daalde vorig jaar met 8 procent, tot 968 miljoen euro. Daarbij vergelijkt Mirage de cijfers op pro forma basis. Dat wil zeggen dat de volledige omzet van het overgenomen BCC ook in de vergelijking met een jaar eerder is meegenomen, ook al was die keten toen nog niet in handen van MRG.

De omzet van de gedumpte bedrijfsonderdelen Blokker België (123 winkels) en Big Bazar (135 winkels) zijn juist uit de cijfers gefilterd. 

Beursgang

Volgens het winkelbedrijf is Intertoys momenteel 'goed winstgevend', maar zijn Blokker en BCC dat nog niet.

Vanwege de coronaonzekerheid stelde Mirage eind vorig jaar zijn plannen voor een beursgang uit, ook al omdat de pandemie de resultaten van het concern drukte. In het persbericht met de jaarcijfers rept het bedrijf niet over het eventueel afstoffen van de beursplannen.

Lees meer over
Michiel WitteveenJaap BlokkerMirage Retail GroupBlokkerIntertoysBCCRetail