Nieuws

Zo stortte het Blokker-imperium binnen 3 jaar in elkaar

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPZo stortte het Blokker-imperium binnen 3 jaar in elkaar
RTL

Na drie jaar kwakkelen maakt oprichtersfamilie Blokker vandaag bekend Blokker Holding op te doeken. Tweehonderd winkels van Blokker en Marskamer worden gesloten, 1900 banen worden geschrapt. Andere winkelketens, waaronder Intertoys en Leen Bakker, worden verkocht. Wat is er aan de hand?

Blokker Holding kent een roemruchte geschiedenis. In 1896 openden Jacob Blokker en zijn vrouw hun eerste winkel in Hoorn. Onder leiding van hun kleinzoons Jaap en Albert groeide het winkelbedrijf na de oorlog uit tot een van de grootste detailhandelsconcerns van Nederland.

Detailhandelgigant

Bij het overlijden van Jaap in 2011 telde Blokker Holding veertien winkelformules in elf landen. Het concern bezat ruim 2400 eigen winkels, en nog eens 450 franchise-vestigingen. Blokker Holding was destijds met ruim 25.000 eigen werknemers goed voor een omzet van 2,7 miljard euro.

Na Jaaps dood kwam de leiding van het concern in handen van zijn neef Roland Palmer. "Kijkend naar de toekomst wil ik Blokker Holding met breed gedeelde ambitie en vanuit de kracht van onze merken en onze organisatie verder uitbouwen", schreef Palmer in 2012 nog optimistisch in zijn eerste jaarverslag.

Eerste tekenen van verval

Drie jaar geleden werd duidelijk dat Palmer die belofte niet zou inlossen. De eerste tekenen van verval werden zichtbaar. Zo kondigde het familiebedrijf begin 2015 de eerste reorganisatie van winkelketen Blokker aan, wegens teruglopende omzetten. Daarbij werden 440 banen geschrapt.

In de zomer van 2015 werd bekend dat Blokker Holding het jaar ervoor een verlies van 20 miljoen euro had geboekt. Vlak daarvoor was topman Palmer op straat gezet. In augustus moest ook Blokker-directeur Jack Peters vertrekken. Redenen van het verval: opkomst van internetwinkels en discountketens als Action.

Nieuw elan

In oktober 2015 trad Casper Meijer (ex-Ahold) aan als nieuwe topman. Een half jaar later presenteerde Meijer zijn ambitieuze overlevingsplan voor Blokker Holding. Het concern zou 200 miljoen euro investeren in de ombouw van 400 sleetse Blokker-winkels. Wat er met de rest zou gebeurden, wilde Meijer toen nog niet zeggen. Als onderdeel van de opfrisbeurt werd ‘Sex and the City’-ster Sarah Jessica Parker ingehuurd voor nieuwe commercials.

De helft van het benodigde geld werd opgehoest door de familie Blokker; de rest zou komen uit besparingen. Daarvoor werd verder gesaneerd. In januari 2016 had dochter Xenos al 250 banen geschrapt. In april 2016 werden er nog eens 390 banen bij Blokker geschrapt, en de stekker uit de formule Cook&Co getrokken. En in februari 2017 kondigde het concern aan 69 Blokker-winkels in België te sluiten.  

Dat er iets moest gebeuren, werd vlak na de presentatie van het reddingsplan pijnlijk duidelijk. Blokker Holding bleek in 2015 een verlies van 52 miljoen euro te hebben geboekt.

Drastische ingreep

Nu, een jaar later, blijkt dat ook Meijer zijn ambities niet heeft kunnen waarmaken.

Afgelopen maanden waren er al signalen dat het familiebedrijf afkoerste op een onvoorstelbaar drastische ingreep. Zo was het vertrek van Albert Blokker uit de raad van commissarissen een teken aan de wand. Dat geldt ook voor het afstoten van het distributiecentrum in Mijdrecht aan de Canadese winkelgigant Hudson’s Bay, een nieuwkomer die de Nederlandse retailmarkt wil veroveren.

Ontmanteling

Vandaag kondigt Blokker Holding aan dat de familie Blokker de hele holding opdoekt. De familie gaat verder met 400 Blokker-winkels die nog wel goed lopen. De honderd verlieslijdende Blokker-winkels worden gesloten.

Ook bij dochter Marskramer wordt gehakt. De honderd eigen Marskramer-winkels gaan dicht, en de keten gaat verder als franchiseformule. De resterende dochters Intertoys/Bart Smit, MaxiToys, Xenos, Leen Bakker en Big Bazar worden verkocht. Bij deze dochterbedrijven werken 13.500 mensen. Wat er na de verkoop met hun arbeidsplaatsen gebeurt, is nog onduidelijk.

Als gevolg van de sluiting van de 200 winkels en de afbouw van het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Mijdrecht verdwijnen 1900 banen. 

 

Zie ook:

Moederbedrijf Blokker sluit honderden winkels: 1900 banen weg
Retailexpert Kitty Koelemeijer: 'Ik betwijfel of ketens als Intertoys toekomst hebben'
'Reorganisatie Blokker verschrikkelijk voor de medewerkers'

Lees meer over
Blokker HoldingEconomie