Doorstart van de baan

Duurzaam pakketbedrijf Parcls blijkt bodemloze put: 2,4 miljoen verdampt

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPDuurzaam pakketbedrijf Parcls blijkt bodemloze put: 2,4 miljoen verdampt
RTL

De duurzame pakketdienst Parcls die vorige maand failliet ging, beleeft geen doorstart. Het bedrijf blijkt jarenlang grote verliezen te hebben geleden. Een klimaatfonds van de gemeente Amsterdam verloor binnen anderhalf jaar 800.000 euro.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen eerste faillissementsverslag van curator Angelina Bakker.

Duurzaam

Parcls was een duurzame pakketdienst met vestigingen in binnensteden waar pakketvervoerders als DHL, DPD en GLS hun pakketten konden afleveren. Omdat die pakketten vervolgens konden worden afgehaald of bezorgd per bakfiets, zou dat veel verkeersbewegingen en uitlaatgassen in de stad schelen.

Het bedrijf, dat in 2017 werd opgericht door ondernemer Luc van Gompel, beschikte over zes Amsterdamse vestigingen en drie daarbuiten.

Groeiplannen

Afgelopen jaren leek het Parcls voor de wind te gaan. Begin vorig jaar haalde het bedrijf een groeifinanciering van 1,7 miljoen euro op, onder meer bij het Amsterdams duurzaamheidsfonds AKEF. In maart sprak directeur Marlies van Lohuizen nog de ambitie uit om te groeien naar 100 vestigingen.

Duurzame pakketdienst Parcls op rand faillissement
Lees ook

Duurzame pakketdienst Parcls op rand faillissement

In mei bleek Parcls opeens ernstig in de financiële problemen te zitten. Niet veel later ging het bedrijf failliet.

Miljoenen verdampt

Uit het faillissementsverslag van curator Bakker blijkt nu dat Parcls vanaf de oprichting alleen maar enorme verliezen heeft gemaakt. Zo boekte het bedrijf in 2019 een omzet van 250.000 euro, maar was het verlies een veelvoud daarvan; bijna 684.000 euro.

Een jaar later was de omzet verdubbeld, tot bijna een half miljoen. Maar ook het verlies was gegroeid, tot 792.000 euro.

Vorig jaar explodeerde de omzet naar bijna 1,2 miljoen euro, maar stond er een verlies van ruim een half miljoen onder aan de streep. In de eerste vijf maanden van dit jaar verloor het bedrijf nog eens 377.000 euro. In 3,5 jaar tijd zag Parcls dus opgeteld bijna 2,4 miljoen euro verdampen.

Faillissement

Uit het verslag blijkt verder dat het bedrijf door de aanhoudende verliezen eind vorig jaar op zoek moest naar nieuwe geldschieters. Toen die niet tijdig werden gevonden, zakte de onderneming door zijn hoeven.

Het Amsterdamse duurzaamheidsfonds AKEF eiste op 5 mei de toekomstige tegoeden van het bedrijf bij klanten op, die als onderpand waren gegeven voor de verstrekte leningen.

Dat leidde er volgens het verslag toe dat Parcls uitstel van betaling moest aanvragen. "Het ging toch al niet goed, maar als de inkomsten van het bedrijf naar de pandhouder gaan, wordt de situatie helemaal onhoudbaar", zegt curator Bakker in een toelichting.

Toen bleek dat er geen mogelijkheid was de schuldeisers te betalen, volgde op 10 mei het bankroet. Aanvankelijk zette de curator de werkzaamheden van het bedrijf nog voort. Maar toen een van de opdrachtgevende pakketvervoerders zijn contract op 16 mei onverwacht introk, zag Bakker geen andere mogelijkheid meer dan ook de activiteiten te staken.

Geen doorstart

Vorige maand zei oprichter Van Gompel tegen RTL Z nog goede hoop te hebben op een doorstart. Ook financier AKEF stond daarachter. "Ons fonds wil een duurzame impact op Amsterdam maken. Door een doorstart zou dat doel mogelijk toch kunnen worden bereikt", zei fondsmanager Casper Heijsteeg destijds.

Uit het verslag blijkt nu dat er zich wel wat kandidaten voor een doorstart aandienden, maar dat daarvan uiteindelijk niets terechtkwam. Nu kan de curator niet meer dan de boedelrestanten verkopen.

Die boedel is overigens zeer mager. De bedrijfspanden werden gehuurd en de bedrijfsauto en de elektrische bakfietsen werden geleased. De bedragen die het bedrijf nog tegoed had van klanten, waren deels in onderpand gegeven aan de financier.

Publiek geld

Klimaatfonds AKEF, dat wordt gefinancierd met publiek geld van de gemeente Amsterdam, blijkt van de totaal toegezegde 1,2 miljoen euro al 800.000 euro in het bedrijf te hebben gestoken. Het overgrote deel daarvan moet als verloren worden beschouwd.

AKEF probeert nog een deel van het geld terug te halen uit de bedragen die Parcls tegoed had van opdrachtgevers, de debiteuren. Het fonds zegt die tegoeden in onderpand voor haar leningen te hebben gehad. Er stond nog zo'n 90.000 euro aan tegoeden bij debiteuren uit, maar het is onwaarschijnlijk dat dat volledige bedrag kan worden geïncasseerd.

Dispuut met curator

De curator heeft namelijk inmiddels de degens gekruist met het fonds, omdat zij vindt dat een 'substantieel deel van de debiteurenportefeuille' helemaal niet is verpand. Als gevolg van het dispuut tussen de curator en het fonds zijn sommige schuldenaren nu helemaal gestopt met terugbetalen.

Bakker zegt in een toelichting dat bij een van de debiteuren in het contract een zogenoemd verpandingsverbod was opgenomen. Dat is bovendien een van de grootste partijen waarvan het bedrijf geld tegoed had. "Het gaat om flink geld, bijna de gehele debiteurenportefeuille."

Volgens de curator wordt er nu onderhandeld met AKEF, die haar zienswijze betwist, over een oplossing van het geschil.

Niet te redden

Fondsmanager Heijsteeg van AKEF ontkent dat het opeisen van de tegoeden door het fonds begin mei de directe aanleiding is geweest van de surseance en het daarop volgende faillissement. "Het bedrijf was toch al niet te redden. De bedragen die nog door de debiteuren betaald moesten worden, zouden niet toereikend zijn geweest om de rekeningen en salarissen te betalen."

Lees meer over
ParclsLogistiekDuurzaamheidFaillissement