DNB geeft cryptobeurs Binance miljoenenboete voor illegale activiteiten
Binance, de grootste cryptobeurs van de wereld, heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB.
DNB zegt er bij het bepalen van de boete rekening mee gehouden te hebben dat Binance de grootste cryptopartij ter wereld is, goed voor een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Binance zou in Nederland daarbij een zeer groot aantal klanten hebben.
Bovendien heeft Binance volgens DNB concurrentievoordeel genoten doordat de onderneming geen heffingen aan DNB afdroeg of andere toezichtgerelateerde kosten moest maken door het ontbreken van de registratie.
Waarschuwing
Afgelopen herfst bleek al dat de toezichthouder Binance op de korrel had, omdat het bedrijf niet over de vereiste registratie beschikte.
De toezichthouder waarschuwde Nederlandse klanten daarom dat zij daardoor meer kans liepen dat hun geld op een verkeerde plek terecht zou komen. DNB wilde nog niet zeggen welke straf zij de cryptobeurs zou opleggen.
Binance zei destijds zelf een registratie te hebben aangevraagd, en over 'robuuste procedures' te beschikken, waarmee witwassen en financieren van terrorisme werden tegengegaan.
Nog steeds geen registratie
Omdat de cryptobeurs de registratie inmiddels heeft aangevraagd en relatief transparant was over zijn bedrijfsvoering, heeft DNB de boete licht gematigd. Binance heeft de benodigde registratie overigens nog altijd niet, want DNB is de aanvraag nog aan het beoordelen.
Binance heeft al langer een reputatie dat het van alles doet om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor.
Oprichter Changpeng Zhao zei eerder dat dit is omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt. Meerdere toezichthouders in de wereld hebben Binance al te verstaan gegeven dat zijn werkwijzen niet door de beugel kunnen.
Keerpunt
Binance reageert nederig op de Nederlandse boete. Tegenover RTL Z noemde een woordvoerder van de cryptobeurs de opgelegde maatregel vandaag 'een keerpunt' in de relatie met De Nederlandsche Bank. "Hoewel we het niet met elk aspect van deze beslissing eens zijn, hebben wij een diep respect voor het gezag en de vakkundigheid van de Nederlandse toezichthouders."
Binance verwacht de kwestie met de boete achter zich te kunnen laten, en te streven naar 'een meer traditioneel zakelijk model in Nederland'.