Krappe arbeidsmarkt

De Bijenkorf paait belangrijke werknemers met 767.000 euro aan extra bonussen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPDe Bijenkorf paait belangrijke werknemers met 767.000 euro aan extra bonussen
RTL

Warenhuisketen De Bijenkorf heeft een extra bonusregeling opgetuigd om 39 belangrijke medewerkers aan het bedrijf te binden. De Bijenkorf is bang dat zij gezien de huidige krappe arbeidsmarkt overstappen naar de concurrentie. Per werknemer is gemiddeld 20.000 euro gereserveerd.

Dat blijkt uit het nieuwste jaarverslag van de warenhuisketen.

Megaverlies

Daarin staat dat de omzet van De Bijenkorf vorig jaar met 10 procent steeg, tot 448 miljoen euro. Onderaan de streep staat echter een nettoverlies van ruim 45 miljoen euro. Het jaar daarvoor boekte de warenhuisketen ook al een megaverlies, van 43 miljoen.

Coronacrisis zorgt voor banenverlies bij De Bijenkorf
Lees ook

Coronacrisis zorgt voor banenverlies bij De Bijenkorf

De Bijenkorf leed de afgelopen jaren flink onder de coronapandemie, als gevolg waarvan de zeven filialen langdurig dicht moesten. Het bedrijf zegt dit jaar betere cijfers dan vóór de pandemie te verwachten.

Personeelsverloop

Wel blijkt De Bijenkorf zich dus zorgen te maken over de huidige toestand op de arbeidsmarkt. "Het bedrijf ervaart een groeiend personeelsverloop als gevolg van de enorme daling van de werkeloosheidscijfers en groeiende druk van de concurrentie", schrijft directeur Giovanni Colauto in het verslag.

"Daarom is er in september een retentiebonusplan opgezet om 39 medewerkers op zogenoemde risicovolle posities aan boord te houden. Deze bonus zal in september 2023 worden betaald aan de medewerkers, als zij op dat moment nog in dienst zijn."

Bonus 767.000 euro

Uit het verslag blijkt dat De Bijenkorf voor het bonusplan tot dusverre 767.000 euro heeft gereserveerd. Dat is gemiddeld een kleine 20.000 euro per werknemer. De warenhuisketen reageerde nog niet op een verzoek om een toelichting.

Mogelijk speelt bij de introductie van de behoudbonussen ook mee dat De Bijenkorf samen met haar moederbedrijf, het Britse warenhuis Selfridges, eind vorig jaar door de Canadese ondernemersfamilie Weston is verkocht.

De nieuwe eigenaren zijn het Thaise winkelconcern Central Group en de Oostenrijkse vastgoedbedrijf Signa. Dergelijke overnames kunnen leiden tot interne onrust, waardoor werkgevers soms extra hun best doen om de belangrijkste medewerkers te behouden.

Lees meer over
Giovanni ColautoBijenkorfSelfridgesArbeidsmarktBonusRetail