Ministerie: personeel online supermarkten valt onder supermarkt-cao
Medewerkers van online supermarkten als Picnic, Jumbo Online en de flitsbezorgers moeten onder de supermarkt-cao vallen. Dat betekent dat ze onder meer toeslagen dienen te krijgen voor werk in de avonden en in het weekend.
De supermarkt-cao geldt voor alle werknemers in de bedrijfstak, zo heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week bepaald. Dit kan de supermarkten tonnen kosten.
Toeslagen
Zo krijgt personeel in een gewone supermarkt voor het werken op zondag een toeslag van 50 procent. De medewerkers van Picnic vallen al een paar jaar onder de cao e-commerce. Het bedrijf sloot daarvoor een akkoord met vakbond De Unie. FNV en CNV waren tegen de overeenkomst.
Het zou namelijk volgens deze bonden betekenen dat medewerkers vergeleken met de supermarkt-cao minder snel in vaste dienst kwamen, geen of minder toeslagen kregen en een minder gunstige ziekteregeling hadden.
Ook medewerkers van Jumbo Online vallen sinds juni 2022 onder deze e-commerce cao. FNV en CNV wilden juist dat voor medewerkers van online supermarkten de reguliere supermarkt-cao zou gelden. De online supermarkten hadden daar hun bedenkingen bij.
Vergelijkbaar werk
"Het is een race naar de bodem, het moet steeds goedkoper. Maar het kan niet zo zijn dat een medewerker van een online supermarkt die vergelijkbaar werk doet, slechter betaald krijgt en geen toeslag krijgt ten opzichte van een medewerker van een fysieke supermarkt. Het werk vindt juist met name in de weekenden en avonden plaats", aldus Michiel Al, bestuurder bij FNV Handel.
Over de vraag onder welke cao Picnic-medewerkers vielen werd in het verleden ook geprocedeerd. De rechter koos toe nog de kant van de online supermarkt. Alleen de verkooptak van Picnic moest zich houden aan de supermarkt-cao,
Tijd nodig
Het ministerie denkt daar nu dus anders over. Picnic en Jumbo Online willen geen reactie geven en verwijzen naar branchevereniging E-Commerce Nederland.
Nu het ministerie een besluit heeft genomen, gaan de regels per direct in. Daan Hermes, voorzitter van E-Commerce Nederland, zegt dat dit niet betekent dat de medewerkers deze maand al een aangepaste salarisstrook zullen zien.
"We gaan het besluit van het ministerie eerst bestuderen. Wat voor impact heeft het op onze leden? Voor welke groepen personeelsleden geldt het? Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo werken bij online supermarkten ook veel it'ers die de app onderhouden."
Geen stenen winkel
Hermes kan zich niet vinden in het besluit van het ministerie. "Het gaat niet om winkels. Er zijn geen caissières, er is geen distributiecentrum dat winkels belevert, er is geen stenen winkel. Maar de uitspraak is nu eenmaal bindend, dus zullen onze leden als ze die beter bestudeerd hebben, respecteren. Dat kost echter tijd. Ook administratiesystemen moeten dan aangepast worden."
De voorzitter bestrijdt ook dat het maandelijks gestorte bedrag op de bankrekening van de medewerkers nu hoger wordt. "Wij kennen geen toeslagen, maar de basissalarissen zijn wel hoger. Bij een supermarkt werken bovendien veel 16-jarigen en bij ons moet je 18 zijn."