Productie weg uit Wijlre

Typisch Limburgs Brand Bier is straks niet meer Limburgs

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Screenshot video BrandTypisch Limburgs Brand Bier is straks niet meer Limburgs
RTL

Brand Bier komt straks niet meer uit Limburg. Moederbedrijf Heineken stopt met het brouwen van pils in het Limburgse Wijlre. Vanaf juli volgend jaar wordt het bier al ergens verpakt, in februari 2024 gaat ook het brouwproces over naar de Heineken-brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. Voor 48 van de 52 personeelsleden die nu in het Limburgse Wijlre werken, wordt ander werk gezocht binnen en buiten het concern.

"Zeg, dat Brand Bier, dat wordt toch helemaal niet meer in Limburg gebrouwen?" Menig tv-kijker zal zich deze tien jaar oude reclame herinneren waarbij een wielertoerist een Limburgse kroeg binnenkomt, een biertje bestelt en met die vraag de woede van de onthutste dorpelingen opwekt die hem naar de lokale brouwerij brengen.

Brand Bier en Limburg zijn al sinds de 19e eeuw met elkaar verbonden. Medewerkers zijn soms van de derde generatie bierbrouwers, vertelt Maarten Koudenburg, directeur brouwerijen bij Heineken Nederland. Hij snapt dan ook dat het nieuws dat vanochtend aan het personeel werd verteld, als een koude douche voelde.

Generaties

"Er zijn mensen die hun hele leven bij de brouwerij in Wijlre hebben gewerkt, hun vader of moeder soms ook. De eerste reactie was bij veel medewerkers dan ook emotioneel. 's Middags hebben we individuele gesprekken met al het personeel gehad en vertelt dat ze gewoon bij Heineken kunnen blijven werken. Er is voor iedereen een plekje als ze willen. De eerste schok was toen voorbij en ze zijn rustig naar huis gegaan."

Brand bier lekker sinds 1340? Historische nonsens
Lees ook

Brand bier lekker sinds 1340? Historische nonsens

Capaciteit

Eén van de redenen voor de verhuizing: in Limburg zit Brand aan de maximale capaciteit. Dat terwijl de vraag naar het pils stijgt. Er moet dus meer gebrouwen worden. Koudenburg wil niet zeggen hoeveel liter er nu wordt gebrouwen en straks.

"Maar het merk Brand zit in de lift. In Limburg zijn geen uitbreidingsmogelijkheden. We zitten middenin het dorp en er is een rivier (Kleine Geul) en een natuurgebied aan de achterkant van de brouwerij. Bovendien willen we in 2030 CO2-neutraal zijn. Dat is daar niet haalbaar, het is een lappendeken van met elkaar verbonden panden en bijgebouwen. Niets is onmogelijk, maar de investering is veel te groot."

In Limburg worden straks alleen nog twee van de huidige speciaalbieren gebrouwd, zo zegt bondsbestuurder Mandy Peters van FNV. Brand UP en Brand Imperator. "Dat gaat om 2000 hectoliter, aldus de adviesaanvraag. En die bieren zijn echt onlosmakelijk met het dorp verbonden."

De Brandbrouwerij. De witte panden worden gesloopt. © Heineken.
De Brandbrouwerij. De witte panden worden gesloopt.

Sociaal plan

De vakbonden zijn vorige week in het geheim door Heineken uitgenodigd en 'geïnformeerd over het voorgenomen besluit inclusief adviesaanvraag', zo zegt Peters. Het huidige sociale plan van Heineken, is al eerder door de bonden en leden goedgekeurd en loopt nog.

"Daar bovenop zijn een aantal additionele plussen toegevoegd die voor Wijlre gelden. Zo krijgen medewerkers die tot het einde blijven 15.000 euro. En iedereen die een vast contract heeft en uit dienst gaat, krijgt ongeacht de lengte van het dienstverband minstens 25.000 euro.

Ook is afgesproken dat voor medewerkers die in dienst blijven en naar Den Bosch, Zoeterwoude of het Belgische Alken moeten reizen, reistijd als werktijd geldt via te compenseren dagen." De ondernemingsraad moet zich nog over de plannen uitspreken. Het advies van die raad is echter niet bindend en kan door Heineken genegeerd worden.

Vacatures

Als het aan Koudenburg ligt, blijven alle medewerkers in dienst. "Veel medewerkers hebben een lange staat van dienst en veel kennis en kunde. Maar als ze wel vertrekken, komen we niet in de problemen. We hebben een goede positie in de markt als werkgever dus kunnen ondanks het landelijke personeelstekort nog mensen vinden."

Een groot deel van de brouwerij in Wijlre wordt gesloopt, daar komt groen voor terug. In de voorste panden komt een CO2-neutrale microbrouwerij, waar vier medewerkers werken. De brouwerij wil meer limited editions van speciaalbieren op de markt brengen.

Slogan

De huidige slogan 'Brand: Het bier waar Limburg trots op is', verandert overigens niet, aldus de directeur. "Die blijven we gebruiken. Want ook al wordt het elders gebrouwen, Limburg blijft er trots op."

Lees meer over
HeinekenBrand BierBierReorganisaties