Moeder Perry Sport en Aktiesport grijpt hard in na coronaverliezen
De Britse eigenaar van Perry Sport en Aktiesport heeft in stilte hard ingegrepen bij de Nederlandse winkelketens. Na een megaverlies in het eerste coronajaar verdwenen er opnieuw veel vestigingen. "En er komt nog meer zwaar weer aan."
Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z in de financiële stukken en websites van het Britse moederbedrijf JD Sports en haar Nederlandse dochters Perry Sport en Aktiesport.
Megaverlies
Volgens het meest recente jaarverslag van de Nederlandse winkelketens boekten Perry Sport en Aktiesport in het eerste coronajaar 2020 een verlies van 18,5 miljoen euro. Als gevolg daarvan smolten de financiële buffers volledig weg.
Na dat megaverlies blijkt het Britse moederbedrijf de Nederlandse dochters te hebben geherstructureerd, en opnieuw een fors aantal Nederlandse winkels te hebben gesloten. Tussen 2016 en 2019 verdween al bijna de helft van de Nederlandse vestigingen.
Zwaar weer
Volgens retail-expert Paul Moers zijn de nieuwe winkelsluitingen geen goed teken. "Dat geeft aan in welk zwaar weer ze verkeren. Zoiets doe je niet uit luxe."
Ook waarschuwt Moers voor de gevolgen van deze maatregel. "Op deze manier kosten besparen is eindig. Door het sluiten van vestigingen zakt je omzet verder, waardoor ook je inkoopkracht afneemt. En je overheadkosten moeten door een kleiner aantal winkels worden opgebracht."
Eerder failliet
JD Sports is een beursgenoteerde Britse winkelgigant, met ruim 3400 winkels wereldwijd, een omzet van 7,3 miljard euro en 68.000 werknemers. Het concern kreeg Perry Sport en Aktiesport begin 2016 in handen, nadat de Nederlandse winkelketens door tegenvallers failliet waren gegaan.
De Britten namen aanvankelijk zo'n 187 winkels over; 57 vestigingen van Perry Sport en 130 vestigingen van Aktiesport. Om de Nederlandse ketens weer winstgevend te maken, werd dat winkelbestand in vier jaar teruggebracht tot 95 winkels.
Weer gezond
In april van 2019 kondigde JD Sports in het jaarverslag trots aan dat de 'noodzakelijke chirurgische operatie' grotendeels was afgerond, en dat de Nederlandse dochters in het boekjaar 2018 'voor het eerst weer winstgevend' waren. Ook een persbericht van de Nederlandse ketens zelf was hoopvol. De toekomst zag er rooskleurig uit.
Maar de verwachting dat Perry Sport en Aktiesport er met de ingrijpende sanering tussen 2016 en 2018 weer bovenop zou zijn, bleek te optimistisch. In 2019 schreven de ketens weer rode cijfers, een nettoverlies van 2,8 miljoen euro.
Geraakt door corona
En uit het meest recente jaarverslag dat de Nederlandse dochter bij de Kamer van Koophandel heeft ingeleverd, blijkt dat het eerste coronajaar Perry Sport en Aktiesport helemaal midscheeps heeft getroffen.
Omdat de winkels een deel van het jaar verplicht hun deuren moesten sluiten, kelderde de omzet in 2020 met 23 procent, tot 85,6 miljoen euro. Omdat de kosten niet daalden, stond er onderaan de streep een nettoverlies van 18,5 miljoen euro.
Door het megaverlies smolten de financiële buffers van het bedrijf volledig weg. Het eigen vermogen noteerde eind dat jaar ruim 17 miljoen euro negatief. Daarmee waren de Nederlandse dochters, zoals dat heet, technisch failliet.
Snoeihard ingrijpen
JD Sports blijkt sindsdien snoeihard te hebben ingegrepen. In de eerste plaats werden de Nederlandse winkelketens in de zomer van 2021 ondergebracht bij de Spaanse dochter Iberian Sports Retail Group (ISRG), de uitbater van de formule Sprinter.
Volgens het moederbedrijf is het Spaanse management geschikter om de Nederlandse winkels uit de verliezen te helpen. Bij die verschuiving kreeg de Nederlandse dochter een kapitaalinjectie van 22,5 miljoen euro.
Opnieuw winkels weg
Daarnaast blijkt JD Sports te zijn overgegaan tot een nieuwe ronde van winkelsluitingen. Het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport kondigde in haar meest recente jaarverslag 12 sluitingen aan, en ook de ombouw van 2 winkels naar andere formules.
Uit de websites van de winkelketens blijkt dat er inderdaad veel winkels zijn gesloten. Van Perry Sport resteren na de recente sluitingen van Ede, Enschede, Nieuwegein en Rijswijk nog 27 winkels. Aktiesport heeft na sluiting van vestigingen in Alphen aan den Rijn, Arnhem, Breda, Delft, Dordrecht, Emmeloord, Haarlem en Veenendaal nog 45 winkels.
Opgeteld zijn er dus nog 72 winkels van Perry Sport en Aktiesport over, tegen de 95 vestigingen van eind 2020. Dat betekent dat er afgelopen anderhalf jaar geen 12, maar 23 winkels zijn verdwenen. JD Sports bevestigt desgevraagd dat de winkelsluitingen de afgelopen maanden zijn voortgezet.
Introductie Sprinter
Enkele winkels werden omgebouwd tot andere formules van het concern. Zo werd de iconische vestiging van Perry Sport in de Amsterdamse Kalverstraat eind vorig jaar een JD Sports-winkel. De Aktiesport aan het Rotterdamse Zuidplein werd een winkel van de Spaanse formule Sprinter.
Ook opende JD Sports een Sprinter in Amsterdam Osdorp. Het Britse moederconcern laat weten meer Sprinters in Nederland te openen, onder meer in Almere, Venlo en Den Haag. "Wij zijn aangemoedigd door de resultaten van de proefwinkel in Rotterdam, en willen meer winkels ombouwen."
Meer zwaar weer
Retail-expert Moers, die de nieuwe winkelsluitingen zoals eerder gezegd geen goed teken vindt, waarschuwt dat de vooruitzichten voor Perry Sport en Aktiesport sowieso beroerd zijn.
"Er is de komende jaren nog meer zwaar weer in aantocht voor dergelijke winkels. Iedereen is zenuwachtig over de stijgende kosten voor energie en boodschappen. De uitgaven voor sportartikelen en schoenen pletteren daardoor in elkaar. Ik vrees daarom met grote vreze voor de toekomst van die winkels."
Formules opheffen
Dat het moederbedrijf JD Sports er nu voor kiest om naast Perry Sport en Aktiesport ook nog de formule Sprinter te introduceren, snapt Moers al helemaal niet.
"Een verbreding in het aantal formules is superingewikkeld. De introductie van een nieuw merk kost alleen maar weer een hele hoop geld. Bovendien is de Spaanse markt niet vergelijkbaar met de Nederlandse. In plaats van twee problemen heb je er straks drie."
Moers denkt dat JD Sports juist beter een van de twee Nederlandse formules zou kunnen opheffen. "Zet al je kaarten op één enkele formule, om zo kosten te kunnen besparen."
Werkgelegenheid
De Nederlandse houdstermaatschappij Sports Unlimited Retail (SUR), waarin Perry Sport en Aktiesport zijn ondergebracht, geeft geen toelichting op de maatregelen. Het hoofdkantoor in Aalsmeer is telefonisch onbereikbaar en bestuurder Gerco Vonk reageerde niet op op een contactverzoek.
Ook JD Sports beantwoordt een deel van de gemailde vragen niet. Daardoor is onder meer onduidelijk wat de resultaten in 2021 waren, en hoeveel mensen hun baan als gevolg van de nieuwe winkelsluitingen hebben verloren. In 2020, het jaar vóór de winkelsluitingen, daalde het personeelsbestand al van 791 naar 732 voltijdsbanen.
Wel benadrukt de Britse eigenaar niet van plan te zijn om de stekker uit de Nederlandse winkelketens te trekken. "JD Sports committeert zich aan het onderhouden van een aanwezigheid van enige omvang in Nederland via de gevestigde merken Perry Sport en Aktiesport."