Schadeclaim: 127 miljoen

Fraudeur moet 412.000 euro aan bonussen terugbetalen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPFraudeur moet 412.000 euro aan bonussen terugbetalen
RTL

Een frauderende ex-manager van de Rotterdamse handelsgigant Nidera moet 412.000 euro aan bonussen terugbetalen. Het bedrijf heeft ook een schadeclaim van 127 miljoen dollar tegen de man ingediend, maar daarover heeft de rechter nog niet beslist.

Nidera is een internationale graan- en oliehandel, die eveneens handelde in biobrandstoffen. In 2014 werd het bedrijf overgenomen door het Chinese staatsbedrijf Cofco.

Megafraude

In die periode maakte Nidera bekend dat het bedrijf het slachtoffer was geworden van een megafraude, waardoor het een kwart miljard dollar moest afschrijven. Die schade zou grotendeels het gevolg zijn van een fraude door een medewerker, die zich tussen 2008 en 2014 had opgewerkt van trainee tot manager van de afdeling biobrandstoffen.

Frauderende manager moet Fagron 1,6 miljoen terugbetalen
Lees ook

Frauderende manager moet Fagron 1,6 miljoen terugbetalen

De inmiddels 36-jarige man zou op verschillende manieren de resultaten van zijn afdeling hebben opgepoetst, bijvoorbeeld door prijzen van producten in de handelssystemen en e-mails aan te passen. Ook zou hij niet bestaande facturen hebben gebruikt.

Veroordeling

Nidera deed aangifte tegen de ex-manager, en het Openbaar Ministerie (OM) besloot hem te vervolgen. Daarbij eiste het OM een celstraf van 8 maanden.

In september 2021 werd de man uiteindelijk slechts veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur, wegens valsheid in geschrifte. De straf viel zo laag uit omdat niet alle ten laste gelegde feiten werden bewezen en de zaak lang had gesleept.

'Schade 127 miljoen'

Nu blijkt echter dat de ex-medewerker met die taakstraf nog niet van de zaak af is. In een aparte rechtszaak eiste Nidera namelijk dat de man opdraait voor de schade, en dat hij zijn in 2013 en 2014 ontvangen bonussen zou terugbetalen.

Uit een dinsdag openbaar geworden tussenuitspraak van de rechtbank Rotterdam blijkt dat Nidera een schade van 127 miljoen dollar (130 miljoen euro) van de man claimt.

Bonussen terugbetalen

De rechtbank oordeelde vrijdag dat de handelaar in elk geval de bonussen van samen ruim 412.000 euro moet terugbetalen, omdat hij daar achteraf gezien geen recht op had.

"Als Nidera ten tijde van het toekennen van de betreffende bonussen had geweten wat de werknemer allemaal deed en niet deed, dan is het evident dat het bedrijf hem geen bonus zou hebben uitgekeerd", aldus de uitspraak.

Aansprakelijk

Ook oordeelt de rechtbank dat de ex-werknemer aansprakelijk is voor de schade, die het gevolg is van het gesjoemel. Over de hoogte van de claim liet de rechtbank zich nog niet uit, omdat Nidera eerst verschillende onderdelen van die vermeende schade verder moet onderbouwen.

Wel vindt de rechtbank dat de man niet aansprakelijk is voor een deel van de vermeende schade van ruim 69,6 miljoen dollar. Dat deel zou volgens het bedrijf zijn ontstaan omdat een handelslimiet in relatie tot een handelspartner niet in acht zou zijn genomen.

Het handelsbedrijf en zijn advocaat waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting. Ook de advocaat van de ex-werknemer was niet beschikbaar voor een commentaar. 

Lees meer over
NideraCofcoFraude