652.000 bedrijven

Eén op drie bedrijven vroeg coronasteun aan

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtEén op drie bedrijven vroeg coronasteun aan
RTL

In totaal deden tijdens de coronacrisis een kleine 652.000 bedrijven een beroep op minstens één van de steunmaatregelen. Dat is meer dan één op de drie bedrijven in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Het waren vooral bedrijven die tussen de 10 en 50 werknemers telden. Het gaat om 65 procent van deze bedrijven. Van de bedrijven met één werkzaam persoon deed 30 procent beroep op een steunmaatregel.

NOW

Om ervoor te zorgen dat door omzetverlies bedrijven niet massaal hun werknemers moesten ontslaan, of ten onder zouden gaan, zette de overheid verschillende steunpakketten op.

Eén daarvan was NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Hier deden vooral grotere bedrijven een beroep op.

Staatsdeelnemingen opnieuw grootontvangers NOW-subsidie
Lees ook

Staatsdeelnemingen opnieuw grootontvangers NOW-subsidie

Tozo, TOGS, TVL

Naast NOW waren er ook andere coronasteunmaatregelen, daarvan was Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) de belangrijkste. Verder waren er nog het bijzonder uitstel van belastingbetaling en vastelastenregelingen.

Bij deze laatste ging het om TOGS, oftewel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19, en om TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). 

34 miljard

Eind juni 2022 hadden bedrijven voor in totaal 34 miljard aan subsidie voor loonkosten en vaste lasten aangevraagd. Het merendeel van het bedrag dat bedrijven ontvingen bestond uit een tegemoetkoming voor de loonkosten, namelijk 23,9 miljard euro.

Verder stond er voor 20,8 miljard euro aan uitgestelde belastingen uit. Aan Tozo werd zo'n 3,5 miljard euro uitgegeven. 

1,3 miljoen banen

De NOW-regelingen waar bedrijven in 2021 een beroep op konden doen, om banen te kunnen behouden, hadden betrekking op 1,3 miljoen banen. Het ging vooral om banen in  de horeca, cultuur, alsmede in de sector sport en recreatie. 

Daarvan waren er in totaal acht pakketten, waarvan vier golden voor het jaar 2021.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Door coronamaatregelen hadden veel bedrijven het lastig, vooral in sectoren waar bedrijven dicht moesten blijven.

Met name de horeca werd hard geraakt, maar ook theaters en musea.

Om aan te geven voor hoeveel banen de NOW-steun werd aangevraagd: het ging om 1,3 miljoen van de in totaal 8,2 miljoen banen van werknemers. Dat is één op de ruim zes. 

Meeste in eerste kwartaal

In alle sectoren was vorig jaar het aandeel banen waarvoor steun werd aangevraagd het hoogst in het eerste kwartaal. Zo gold dat in de horeca voor 67 procent van het totaal aantal werknemersbanen in die sector. In de sector cultuur, sport en recreatie was dat 60 procent.

Werknemersbanen zijn banen van werknemers die bij een werkgever in dienst zijn. Voor zzp'ers waren er weer andere steunmaatregelen.

Bedrijfstakken waar nauwelijks steun werd aangevraagd voor werknemers waren onder meer de gezondheidszorg en financiële dienstverlening.

Wadden, Amsterdam en Maastricht

Het gebruik van coronasteunmaatregelen is het hoogst op de Waddeneilanden. Daar vroeg tussen de 47 en 63 procent een beroep op de regelingen. Verder vroegen ook bedrijven in onder meer Amsterdam en de Limburgse gemeenten Maastricht, Valkenburg en Vaals relatief vaak een beroep op de steun.

 

Lees meer over
CBSCoronacrisis in NederlandCovid-19