'Gewiekste fraude'

Gokverslaafde manager drukt 900.000 euro achterover

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPGokverslaafde manager drukt 900.000 euro achterover
RTL

Een financieel manager van een maritiem bedrijf in Rotterdam heeft in een periode van 2,5 jaar bijna 900.000 euro van zijn werkgever gestolen. Volgens de man kon hij er niets aan doen, omdat hij een gokverslaving heeft. Zijn werkgever zou zelf schuldig zijn aan de fraude.

De kantonrechter zwichtte niet voor die argumenten, en veroordeelde de man tot een volledige schadevergoeding. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Grootschalige fraude

De 40-jarige man werkte sinds de zomer van 2019 als financieel manager bij het Rotterdamse bedrijf Hydromaster Propulsion, dat geavanceerde, draaibare scheepsschroeven maakt.

Afgelopen voorjaar werd de manager ontslagen, nadat zijn werkgever had ontdekt dat hij jarenlang op grote schaal bedragen overmaakte naar zichzelf en twee eigen bedrijfjes. Onderzoek door een recherchebureau wees uit dat het ging om een totaalbedrag van bijna 800.000 euro.

Daarnaast had hij creditcards van zijn werkgever misbruikt, voor nog eens ruim 89.000 euro.

Gewiekst

De financieel manager bleek daarbij 'zeer gewiekst' te werk te zijn gegaan. "Hij heeft facturen vervalst, dubbele betalingen verricht, valse tenaamstellingen en betalingsomschrijvingen gebruikt, factuurbedragen ten onrechte verhoogd door facturen te manipuleren en zo de bedrijfskosten kunstmatig te verhogen, de boekhouding vervalst en gemanipuleerd, en rekeningafschriften vervalst."

Hoe een pokeraar 20 miljoen van RTL achterover wist te drukken
Lees ook

Hoe een pokeraar 20 miljoen van RTL achterover wist te drukken

Ook boekte de man veelal kleine bedragen van minder dan 250 euro over, om geen aandacht te trekken. Zo wist hij de controles van het bedrijf en de externe accountants te omzeilen.

Schadeclaim

Na ontdekking van de grootschalige fraude schopte Hydromaster de man niet alleen op de keien, maar stapte ook naar de rechter om een vette schadeclaim in te dienen. In de eerste plaatst eiste het bedrijf de onterechte overschrijvingen en creditcardbetalingen terug; samen bijna 900.000 euro.

Daarnaast wil de werkgever dat de man opdraait voor de gemaakte onderzoekskosten van 18.000 euro, en een zogeheten 'gefixeerde schadevergoeding' van 6000 euro. Dat is de vergoeding ter hoogte van het salaris tijdens de opzegtermijn, die een werkgever kan eisen als iemand wordt ontslagen wegens verwijtbaar gedrag.

Opmerkelijk verweer

Voor de Rotterdamse kantonrechter kwam de man met een opmerkelijk verweer. In de eerste plaats zei hij niet verantwoordelijk te kunnen worden gehouden voor de fraude, omdat hij een ernstige gokverslaving heeft.

In de tweede plaats zou zijn werkgever zelf schuldig zijn aan de fraude, omdat het bedrijf geen goed controlemechanisme had om te voorkomen dat hij zoveel geld naar zichzelf kon overmaken.

De man ging zover dat hij voor de rechtbank zelfs enkele tegeneisen indiende. Zo wilde hij een ontslagpremie en een vergoeding voor materiële en immateriële schade.

Op zijn kop

De Rotterdamse kantonrechter veegt dit verweer van tafel. "Dit is de wereld op zijn kop", aldus de uitspraak. Volgens de kantonrechter kan de geraffineerde fraude 'niet leiden tot de conclusie dat Hydromaster zich niet als goed werkgever heeft gedragen; het betekent dat de manager degene is die zich niet als goed werknemer heeft gedragen'.

Van de kantonrechter moet de financieel manager inderdaad de schade van zijn werkgever vergoeden. Inclusief de proceskosten komt dat bedrag op 915.000 euro. Naar de ontslag- en schadevergoedingen die de manager zelf eiste, kan hij fluiten.

Lees meer over
Hydromaster PropulsionFraudeGokkenVerslavingZ link in bio