Via chatrooms

Kartelboete dreigt voor Rabobank om geheime afspraken over obligaties

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoKartelboete dreigt voor Rabobank om geheime afspraken over obligaties
RTL

Rabobank en Deutsche Bank hebben met geheime afspraken over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels geschonden, denkt de Europese Commissie. Als nader onderzoek dat bevestigt, hangen de twee banken hoge boetes boven het hoofd.

De Nederlandse en Duitse bank hebben tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd, denkt de commissie. Handelaren van de beide banken zouden via e-mails en in chatrooms daarover contact hebben onderhouden.

Strafprocedure

De banken vroegen de commissie aanvankelijk om een schikking, maar omdat dat niet opschoot zet het dagelijks bestuur van de EU nu de strafprocedure door. "We werken mee aan het onderzoek van de Europese Commissie", zegt een woordvoerder van Rabobank. "Dat loopt nog, dus we kunnen nu niet meer melden dan in het persbericht staat."

'Top Rabobank wist al sinds 2014 van slechte aanpak witwassen'
Lees ook

'Top Rabobank wist al sinds 2014 van slechte aanpak witwassen'

De prijsafspraken zouden zijn gemaakt voor de handel in staatsobligaties op de zogenoemde secundaire markt. Staatsobligaties worden uitgegeven door overheidsinstellingen via een veiling (de primaire markt). Vervolgens kunnen banken en beleggers de schuldpapieren verhandelen via de secundaire markt. 

In het geval van Rabobank en Deutsche Bank gaat het om obligaties in euro's, onder andere uitgegeven door overheden in de eurozone en door instanties als de Europese Investeringsbank.

Boete voor handelswijze

De mededeling van de Europese Commissie aan de betrokken banken is een tussenstap in het onderzoek. Zowel Rabobank als Deutsche Bank mogen hierop reageren. Als de Commissie vervolgens besluit dat er genoeg bewijs is voor een overtreding, kan zij de handelswijze verbieden en een boete opleggen.

Die boete kan oplopen tot 10 procent van de omzet wereldwijd. Rabobank had in 2021 inkomsten van ruim 12 miljard euro, wat een maximumboete zou opleveren van 1,2 miljard euro. 

Het onderzoek doet denken aan het Libor-schandaal waar de bank bij betrokken was en waarvoor het in 2013 een schikking trof van 774 miljoen euro. Naar aanleiding van die affaire beloofde Rabobank om maatregelen te nemen om de controlemechanismen bij de bank te verbeteren.

Al miljoenen aan boetes

In twee vergelijkbare zaken deelde de Europese Commissie vorig jaar ook al boetes uit. De eerste, van respectievelijk 28 miljoen euro, werd uitgedeeld voor kartelvorming in de handel van staatsobligaties op basis van dollars. Deutsche Bank was daar ook bij betrokken, maar werd niet beboet omdat het de prijsafspraken aankaartte.

De andere boete, ter waarde van 371 miljoen euro, werd aan vier investeringsbanken toegekend die samen met nog drie andere banken verboden prijsafspraken maakten.

Lees meer over
RabobankKartelvorming