Fusie RTL en Talpa afgeketst, hoe nu verder?
De fusie tussen mediabedrijven RTL Nederland en Talpa Network gaat niet door. Toezichthouder ACM vindt dat het samengaan in het nadeel van consumenten kan werken. Hoe nu verder? Acht vragen en antwoorden.
1. Waarom wilden RTL en Talpa fuseren?
Mediabedrijven RTL Nederland en Talpa Network maakten in de zomer van 2021 bekend te willen samengaan om een vuist te kunnen maken tegen internationale concurrenten zoals Google, Facebook, Amazon en Netflix. Door de activiteiten samen te voegen, zouden zij op de Nederlandse markt veel sterker staan tegenover deze giganten.
2. Wat wilden zij combineren?
RTL Nederland bezit de zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z, maar ook Buienradar en de streamingsdienst Videoland. Talpa Network heeft zenders SBS6, Net5, Veronica en SBS9, een aantal radiostations en e-commercebedrijven.
3. Wat is nu het probleem?
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt de combinatie te machtig, vooral op de televisiemarkt. Een poging van RTL en Talpa om de bezwaren van de toezichthouder weg te nemen, mislukte uiteindelijk.
De ACM liet vanmorgen weten dat een fusiebedrijf ook in het nieuwe voorstel te machtig zou worden. Het zou leiden tot prijsverhogingen voor adverteerders en kabelbedrijven, die de zenders in hun pakket hebben opgenomen. "Uiteindelijk betaalt de consument daarvan de rekening", stelt de kartelwaakhond.
4. Hoe lijdt de consument daaronder dan?
In een toelichting geeft ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff daarvan een voorbeeld. "Kabelbedrijven als Vodafone Ziggo en KPN betalen RTL en Talpa voor het recht om de televisiekanalen door te geven aan de kijker. Door de fusie zouden de zenders sterker worden, en hogere prijzen kunnen bedingen van de kabelaars. Die zouden dat weer doorberekenen in de tarieven van hun abonnees. Zo komt de rekening op het bordje van de consument."
5. Kan de consument nu opgelucht ademhalen?
Dat is nog maar de vraag. RTL en Talpa vinden de ACM kortzichtig, omdat de toezichthouder in hun ogen geen rekening houdt met de machtige internationale concurrenten. Volgens de Nederlandse mediabedrijven krijgen die nu ruim baan op de Nederlandse markt. Het is nog maar de vraag of de Nederlandse consumenten daar uiteindelijk ook niet de negatieve vruchten van plukken.
Volgens topman Sven Sauvé van RTL Nederland zou de fusie bovendien financiële middelen hebben opgeleverd om te investeren in Nederlandse programma's op Nederlandse zenders. In de uitzending van RTL Z zei hij vanmiddag dat televisiekijkers en adverteerders daarvan juist hadden kunnen profiteren.
6. Wat betekent dit voor RTL en Talpa zelf?
RTL Group, de Duits-Luxemburgse eigenaar van RTL Nederland, heeft in het verleden laten weten alleen nog maar te willen deelnemen in overtuigende marktleiders. In het officiële persbericht zegt RTL-topman Thomas Rabe weliswaar gecommitteerd te blijven aan de Nederlandse dochter, maar ook te blijven geloven dat de consolidatie van de Europese televisiemarkten noodzakelijk is. Lees: hij gaat ervan uit dat televisiebedrijven zullen moeten samengaan. Dat kan voor RTL Nederland een andere fusie betekenen, maar ook verkoop.
7. Gegadigden?
Die zullen zeker wel te vinden zijn. De resultaten van RTL Nederland waren afgelopen jaren uitstekend, dus dat maakt de tent zeker verkoopbaar. Vlak voor het fusieplan circuleerden de namen van telecom- en kabelbedrijf Vodafone Ziggo en krantenuitgever DPG als mogelijke kopers.
DPG gooide aanvankelijk de hoogste ogen. RTL zou nu met hangende pootjes kunnen teruggaan naar Christian van Thillo, de Belgische eigenaar van DPG. Het is de vraag of hij er nog wel trek in heeft.
8. Wat moet John de Mol nu?
Ook eigenaar John de Mol van Talpa zal op zoek moeten naar andere mogelijkheden om een vuist te kunnen maken tegenover de internationale concurrentie.
Talpa Network is een net iets minder aantrekkelijke aanbieding voor eventuele kopers. Het bedrijf maakt geen financiële resultaten bekend, maar de zenders lijken het afgelopen jaren niet zo heel lekker te doen. Talpa-topman Pim Schmitz zegt desgevraagd voorlopig nog niet te willen ingaan op de alternatieven voor de toekomst.