870 miljoen winst

Winst ABN verdubbelt, topman zwijgt over verhogen spaarrente

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoWinst ABN verdubbelt, topman zwijgt over verhogen spaarrente
RTL

Dat de winst van ABN Amro in het tweede kwartaal is verdubbeld, is vooralsnog vooral goed nieuws voor de bank zelf. Of de spaarrente bij de bank verder omhoog gaat, waardoor klanten van de bank ook meer profiteren van de hogere rentestanden, wil topman Robert Swaak niet zeggen.

Onder de streep hield de bank in het tweede kwartaal 870 miljoen euro over. Dat was in dezelfde maanden vorig jaar nog 475 miljoen euro.

Betere marges 

De winst van de bank steeg onder andere door stijgende rentes. Door de hogere rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgt ABN 3,75 procent rente als de bank geld bij de ECB stalt. Omdat spaarrente minder hard stijgt profiteert de bank.  

Daarnaast viel een voorziening van 69 miljoen euro vrij, die de bank apart had gezet in coronatijd omdat leningen mogelijk niet meer terug zouden worden betaald. 

Mede vanwege de oplopende rente hebben verschillende banken hun spaarrentes in de afgelopen maanden verhoogd. Bij ABN Amro staat die nu op 1,25 procent voor tegoeden tot 1 miljoen euro. Dat klinkt leuk in vergelijking met de 0 procent die klanten maanden bij hun spaarrekening zagen staan, maar de spaarrente is nog lang niet zo ver opgevoerd als de rentetarieven van de ECB. 

ING verdubbelt kwartaalwinst, spaarrente blijft laag
Lees ook

ING verdubbelt kwartaalwinst, spaarrente blijft laag

Topman Robert Swaak wil niet zeggen of de spaarrentes verder stijgen. "Daar kan ik verder geen uitspraken over doen", zegt hij tegen RTL Z. De markt voor spaarrentes is transparant, consumenten hebben een keuze, zegt hij. Maar ook als zij de spaarrente bij zijn bank te laag vinden, hoeft dat niet te betekenen dat ze overstappen.

Tegoeden verschuiven

Volgens Swaak biedt zijn bank namelijk 'veel meer dan alleen spaarrekeningen' en gaat de relatie die de klant met ABN heeft 'veel verder' dan alleen die spaarrekening. Het aantal rekeningen bleef stabiel in het tweede kwartaal, zegt de topman. Wel ziet de bank dat klanten tegoeden verschuiven van betaal- naar spaarrekeningen. 

De vrijvallende voorziening van 69 miljoen euro geeft aan dat het beter met hun klanten gaat dan verwacht, zegt Swaak. Dat is wat hem betreft een lichtpunt. "Tegelijk blijven we kijken naar een afkoelende economie. We zien nog steeds dat economische groei beperkt is, we zien nog steeds aanhoudende kerninflatie, gepaard met een vrij lage werkloosheid."

Investeringen doorschuiven

Koppel aan deze economische ontwikkelingen de onrust aan door de oorlog in Oekraïne en je hebt een onzekere economische situatie, aldus Swaak. "We volgen hoe dat zich in de rest van het jaar ontwikkelt. De grootste zorg is om de inflatie onder controle te krijgen. Voorzichtigheid overheerst."

De krappe arbeidsmarkt heeft gevolgen voor de bank. Het lukt ze soms niet om genoeg nieuwe mensen aan te trekken. Het gevolg daarvan is dat de bank investeringen die eigenlijk voor dit jaar gepland stonden naar volgend jaar doorschuift. Ook moet de bank nog meer inspanningen leveren voor het tegengaan van witwassen. Swaak waarschuwt dat de bank door dit alles in 2024 waarschijnlijk niet aan zijn kostendoelstelling kan voldoen.

Lees meer over
Robert SwaakABN AMROECBSpaarrenteRenteZ link in bio