240 winkels, 1500 werknemers

Wankelende modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWankelende modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen
RTL

Modeketen Shoeby zegt door corona in de problemen te zijn geraakt en probeert een faillissement te voorkomen door een deal met zijn schuldeisers. Het voortbestaan van de winkelketen met 240 vestigingen en 1500 werknemers staat op het spel. Opmerkelijk is dat Shoeby het tot voor kort eigenlijk helemaal niet zo slecht deed.

Directeur en mede-eigenaar Mitch van Deursen van Shoeby bevestigt de schuldsanering in een verklaring, na een eerdere melding van de problemen door vakwebsite RetailTrends.

Schuldsanering

Volgens de verklaring is Shoeby in de basis een gezond bedrijf, maar is het door corona in de financiële problemen terecht gekomen. Met een zogenoemde 'WHOA-procedure' probeert het moederbedrijf VDF nu van zijn oude schulden af te komen zodat het kan blijven voortbestaan.

Marketingmanager Janneke Schoenmakers benadrukt dat de schuldsanering geen gevolgen heeft voor de werknemers en het personeelsbestand. "Dit traject heeft ook geen gevolgen voor onze klanten. De winkels zijn open, en klanten kunnen bij ons online terecht."

Familiebedrijf

Shoeby werd in 1981 opgericht door modeondernemers John en Mieke van Deursen, met de opening van hun eerste winkel in Den Bosch. Tegenwoordig telt het familiebedrijf dus 240 winkels, met zo'n 1500 werknemers.

In 2011 nam investeringsmaatschappij Bencis een meerderheidsbelang in Van Deursen Retail Groep, waar destijds naast Shoeby ook 70 vestigingen van jeansspecialist Lakeside onder vielen. Maar de overname werd geen succes. Het bedrijf leed de jaren erna grote verliezen, en Lakeside ging failliet.

Oprichtersfamilie Van Deursen kocht de modeketen enkele jaren later weer terug. Sinds 2017 wordt het bedrijf geleid door oprichterszoon Mitch en -dochter Jill.

Winstgevend

Opmerkelijk genoeg blijkt het modebedrijf het in elk geval tot en met 2021 helemaal niet zo slecht te hebben gedaan. Dat beeld komt tenminste naar voren uit de meest recente jaarrekening die moederbedrijf VDF deponeerde bij de Kamer van Koophandel.

In 2020 boekte het modebedrijf een winst van 1,4 miljoen euro, en in 2021 ruim 2 miljoen euro. De omzet steeg dat jaar met bijna 10 procent, tot 87,4 miljoen euro. Ook de financiële buffers waren eind 2021 nog solide, met een eigen vermogen van 9,4 miljoen euro en een gezonde solvabiliteit van bijna 24 procent. Het modebedrijf maakte nog geen cijfers over 2022 openbaar.

Futureproof

Ook in een recent interview met oprichtster Mieke en dochter Jill werd geen enkele melding gemaakt van problemen, hooguit van een opfrisbeurt. "We zijn onze hele positionering en branding opnieuw gaan bekijken", zei Jill van Deursen begin vorige maand in modeblad Elegance. "We maken Shoeby futureproof en willen nog vooruitstrevender worden."

Volgens marketingmanager Schoenmakers is de schuldsanering vooral noodzakelijk geworden door de ontwikkelingen in het laatste anderhalf jaar. "Tijdens de lockdowns in de coronaperiode zijn onze winkels vaak gesloten geweest. De verkopen en omzet liepen daardoor uiteraard stevig terug. Dat heeft er ook voor gezorgd dat we flink hebben moeten afschrijven op onze voorraden. En dat heeft een impact gehad op onze resultaten in 2022", aldus de woordvoerster.

"Daarnaast kregen we, net als iedereen, te maken met hogere kosten, zoals energie-, loon- en transportkosten, de gevolgen van de inflatie en schaarste bij verschillende leveranciers."

Aantal fysieke winkels neemt steeds sneller af sinds coronapandemie
Lees ook

Aantal fysieke winkels neemt steeds sneller af sinds coronapandemie

Lees meer over
ShoebyModeKledingRetail