Beurs

Korte rente voor het eerst in jaren boven lange: 'Recessie op komst'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© AFPKorte rente voor het eerst in jaren boven lange: 'Recessie op komst'
RTL

Voor het eerst in jaren is de driejaarsrente in de VS hoger dan de rente voor vijf jaar. Normaal gesproken is dat andersom. Als ook andere korte rentes boven lange rentes komen te liggen, dan is de kans groot dat er een recessie komt in de VS, zeggen Philip Marey van Rabobank en beurscommentator Hans de Geus. Dat is meestal slecht voor aandelen.

Bijna altijd ligt de lange rente hoger dan de korte. Ga maar na, als je je hypotheekrente vastzet voor tien jaar, dan betaal je meer dan als je de rente vastzet voor twee jaar, of als je kiest voor variabele rente.

Dat is meestal ook zo bij de rente op staatsleningen, maar als de rente voor leningen met een lange looptijd juist lager is dan bij een korte looptijd, dan is er sprake van een inverse rentecurve. Zo’n situatie naderen we nu, aldus Philip Marey, Amerika-econoom bij Rabobank.

Deze 4 gebeurtenissen kunnen de beurs dit jaar op zijn kop zetten
Lees ook

Deze 4 gebeurtenissen kunnen de beurs dit jaar op zijn kop zetten

Renteverschil recent gedaald

De laatste tijd is het verschil tussen de lange rente en de korte rente namelijk flink gedaald en gisteren was voor de eerste keer in jaren de rente op driejaars-staatsleningen in de VS hoger dan de rente op staatsleningen met een looptijd van vijf jaar.

Het is een kwestie van tijd voordat ook de tweejaarsrente boven de tienjaarsrente stijgt en dat is belangrijk, want als dat gebeurt, dan betekent dat vrijwel zeker dat er 12 tot 18 maanden later in de VS een recessie komt, zegt Marey. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd volgens hem in de VS steeds zo’n inverse rentecurve gevolgd door een recessie.

Inverse rentecurve

Hoe kan het dat soms de korte rente boven de lange rente ligt? Dat kan op twee manieren, legt Marey uit. In de eerste plaats kan dat doordat de centrale bank, in de VS is dat de Federal Reserve (Fed), de rente verhoogt om de inflatie te beteugelen. Een renteverhoging van de Fed stuwt de korte rente, zoals de tweejaarsrente.

Verder kan de tienjaarsrente dalen. Dat kan als de verwachtingen voor de inflatie en de groei afnemen. Als de groei afneemt, dan heeft dat meestal een drukkend effect op de inflatie en daardoor zal de korte rente in de toekomst lager kunnen liggen dan nu.

De lange rente bestaat in feite uit een reeks van korte rentes achter elkaar. Een lagere korte rente in de toekomst, kan er dus toe leiden dat op dit moment de lange rente onder de korte rente ligt.

'Europa volgt VS'

Als de economie in de VS afkoelt, dan zal Europa waarschijnlijk volgen, zegt beurscommentator Hans de Geus. De economie van de eurozone volgt altijd die van de VS, beaamt Marey.

"En een recessie is slecht nieuws voor aandelen", zegt beurscommentator Hans de Geus. In een recessie dalen vaak de winsten van bedrijven en dan zijn beleggers bereid om minder voor een aandeel te betalen.

Verder drukt het sentiment op Wall Street zijn stempel op beurzen wereldwijd. De VS is immers nog steeds de grootste economie ter wereld. "En Amerikaanse beleggers verkopen vaak als eerste de bedrijven van buiten de VS. Ik heb nog nooit meegemaakt dat Europese aandelen omhoog gaan en Amerikaanse omlaag", zei Corné van Zeijl van Actiam eerder.

2020

Marey denkt dat in de eerste helft van volgend jaar in de VS de tweejaarsrente boven de tienjaarsrente komt te liggen. Een recessie zou dan ergens in 2020 volgen. Of dat een zware recessie zal zijn, of dat het bij een lichte blijft, dat is nu nog moeilijk te zeggen, aldus Marey.

De economie in de VS werd in 2018 flink gestimuleerd door de belastingverlaging van Trump, maar dat effect verdwijnt volgend jaar en daarna, aldus Marey. 

Ook Van Zeijl gaat uit van een recessie in de VS: "Over een jaar praten we over de recessie van 2020". Hij tekent wel aan dat er veel factoren meespelen in de economie en op de beurs. "Als president Trump de importtarieven voor Chinese producten op 1 april volgend jaar verhoogt, dan krijg je eerder een recessie", aldus Van Zeijl.

Korte obligaties

En als er inderdaad een recessie komt, wat moet je dan als belegger? Aandelen zijn niet aantrekkelijk, zoals Van Zeijl en De Geus al zeiden. Als je rekent op een koersdaling moet je daar niet zitten.

Kortlopende obligaties zijn dan interessanter. Je krijgt dan immers zeker je geld terug en je ontvangt rente. En bij een inverse rentecurve is de rente op korte op kortlopende obligaties hoger dan die op langlopende.

De beurs loopt meestal een maand of zes vooruit op de economie. Misschien is dat de afgelopen paar maanden al gebeurd, zegt De Geus. Maar Van Zeijl durft dat niet te zeggen. Aandelen zijn weliswaar een stuk goedkoper geworden, na de recente koersdalingen, maar als er een recessie mocht komen, dan worden bedrijfswinsten hard geraakt, aldus Van Zeijl.

Volgens de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan kun je nu zelfs voor het eerst in tien jaar beter je geld in contanten aanhouden dan het in aandelen te steken. 

Lees meer over
Philip MareyCorné van ZeijlFederal ReserveRenteBeleggen