Beurs

Rabobank voorspelt: 2019 wordt slecht beursjaar, 2020 recessie in de VS

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© AFPRabobank voorspelt: 2019 wordt slecht beursjaar, 2020 recessie in de VS
RTL

Aan de jaren van hoge economische groei in de VS komt een einde, voorspelt de Rabobank. Eind 2020, begin 2021 zal de economie in de Verenigde Staten krimpen en volgt 'een milde recessie'. "2019 wordt geen sterk beursjaar."

Dat zegt Teeuwe Mevissen, macro-econoom bij de Rabobank, tegen RTL Z. Hij denkt niet dat die recessie in de VS zal overwaaien naar de eurozone. Dat heeft volgens hem deels te maken met het rentebeleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. Dat zal de officiële rente in 2019 nog nauwelijks verhogen, denkt hij.

Verder heeft president Donald Trump in de VS via belastingverlagingen de economie gestimuleerd. Dat effect loopt er straks deels uit. Daar heeft de eurozone geen last van omdat het nooit zo'n stimulerend beleid van de overheid heeft gehad als de VS.

Korte rente voor het eerst in jaren boven lange: 'Recessie op komst'
Lees ook

Korte rente voor het eerst in jaren boven lange: 'Recessie op komst'

Brexiteffect

Mevissen gaat er bij zijn voorspelling trouwens vanuit dat de Europese Unie en Groot-Brittannië het nog eens kunnen worden over brexit, waardoor het niet tot een harde brexit zal komen.

"Als dat wel zo zal zijn, dan krijg je een hele andere situatie", aldus Mevissen. Dan krijg je waarschijnlijk ook in de eurozone een recessie en zelfs eerder dan in de VS: een krimp van de economie al in het derde en vierde kwartaal van 2019. Hij schat de kans dat de EU en Groot-Brittannië er niet uitkomen op 45 procent.

'Niet het beste beursjaar'

In de Verenigde Staten zal de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in maart de rente nog een keer verhogen, denkt de Rabobank. Daardoor zal in de VS de rentecurve 'invers' worden. Dat betekent dat, in tegenstelling tot meestal het geval is, de korte rente hoger zal zijn dan de lange rente.

De beurs ziet een inverse rentecurve als negatief. Als de lange rente boven de korte rente ligt, dan denken beleggers namelijk dat de centrale bank in een later stadium de rente weer zal moeten verlagen, omdat de economie dan slechter draait en gestimuleerd moet worden.

"Zo'n inverse rente voorspelde zes van de laatste zeven recessies in de VS", aldus Mevissen. Omdat beleggers vaak vooruitlopen op de economie, denkt Mevissen dat 2019 'niet het beste beursjaar aller tijden' zal worden.

Slecht voor aandelen

Een recessie is slecht voor aandelen, omdat de bedrijfswinsten dalen en dan zijn beleggers bereid om minder voor een aandeel te betalen. Het sentiment op Wall Street zal zijn stempel drukken op beurzen wereldwijd. De VS is immers nog steeds de grootste economie ter wereld.

"En Amerikaanse beleggers verkopen vaak als eerste de bedrijven van buiten de VS. Ik heb nog nooit meegemaakt dat Europese aandelen omhoog gaan en Amerikaanse omlaag", zei Corné van Zeijl van Actiam eerder tegen RTL Z.

Mevissen denkt dat het in de VS bij twee kwartalen met krimp zal blijven. Daardoor zal de economische groei in de VS in heel 2020 en 2021 nog wel positief zijn. Mevissen rekent voor 2019 op een groei van 2,4 procent, voor 1,8 procent in 2020 en 1,2 procent in 2021.

In de eurozone, zo verwacht hij, zal de economie volgend jaar met 1,7 procent, in 2020 met 1,6 procent en in 2021 met 1,5 procent groeien.

Lees meer over
Teeuwe MevissenRabobankFederal ReserveRenteBeleggenVerenigde Staten