Beurs

Miljoenen extra voor toezichthouders AFM en DNB vanwege brexit

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPMiljoenen extra voor toezichthouders AFM en DNB vanwege brexit
RTL

Wat voor brexit het ook wordt, de komst van tientallen financiële bedrijven naar Amsterdam zorgt voor extra werk voor toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Die krijgen er miljoenen bij om het extra werk te kunnen doen.

De AFM krijgt daar dit jaar 4,5 miljoen euro voor, en ook nog 3,2 miljoen voor nieuwe ict. Volgend jaar is er 5,2 miljoen beschikbaar waarvan het grootste deel voor personeel is.

De begroting van AFM stijgt dankzij de extra miljoenen omhoog naar 107,6 miljoen, schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra in december al aan de Tweede Kamer. DNB krijgt er 1 miljoen extra bij de komende twee jaar, op een begroting van 165 miljoen euro.

Toezicht op beurzen

Vooral de AFM krijgt het druk, omdat die verantwoordelijk is voor het toezicht op kapitaalmarkten. In totaal zijn er vorig jaar 150 gesprekken gevoerd met bedrijven die interesse hadden in een vergunning om in Nederland te kunnen handelen. Het gaat dan om een of twee gesprekken per bedrijf, zegt een woordvoerder van de AFM. 

Daar zitten ook grote bedrijven tussen zoals vermogensbeheerders en handelaren voor eigen rekening, ook wel bekend als flitshandelaren. 

Om het toezicht op alle nieuwkomers te kunnen blijven doen, zijn extra mensen nodig. Hoeveel mensen nodig zijn, is onduidelijk, de AFM wil geen aantallen noemen.

Brexit-buit: 250 bedrijven willen zich vestigen in Nederland
Lees ook

Brexit-buit: 250 bedrijven willen zich vestigen in Nederland

Big data

Het aantrekken van geschikte mensen is niet makkelijk. Gezocht wordt naar 'datagedreven toezichthouders, die big data kunnen verwerken', legt de woordvoerder uit. "Ook andere soorten van talent die een rol kunnen spelen is welkom, maar het is een krappe arbeidsmarkt."

Welke bedrijven naar Nederland komen, wil de woordvoerder niet zeggen. Het is aan bedrijven zelf om te melden als zij een vergunning hebben aangevraagd of op moment dat zij hem binnen hebben, legt hij uit. "Dat proces verloopt voorspoedig, er zijn zo'n dertig partijen die zich hier gaan vestigen."

Bij een harde brexit zouden dit er nog meer kunnen worden, dan is er waarschijnlijk ook meer geld nodig. Het extra budget dat door Hoekstra is toegezegd, komt in de 'flexibele schil', het is dus geen permanente verhoging van het budget van de AFM.

Lees meer over
AFMDNBBrexitEffectenbeurs