Beurs

Voor- en nabeurshandel, hoe werkt dat eigenlijk?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© AFPVoor- en nabeurshandel, hoe werkt dat eigenlijk?
RTL

De Amsterdamse beurs opent pas om 9 uur, maar toch is er voor die tijd voor sommige beursfondsen al een koers. Hetzelfde geldt voor de avond, wanneer de beurs is gesloten. Ook dan is er van een aantal fondsen een koers en kun je handelen. Hoe zit dat?

Voor Amerikaanse aandelen geldt hetzelfde. Als Apple na 22.00 uur onze tijd als Wall Street net is gesloten met resultaten komt, dan zie je de koers reageren.

Centrale bank VS verhoogt dit jaar de rente helemaal niet meer
Lees ook

Centrale bank VS verhoogt dit jaar de rente helemaal niet meer

Handel door notering in New York

Om met de Nederlandse bedrijven te beginnen: een aantal grote Nederlandse ondernemingen wordt ook verhandeld op Wall Street, dat tot 22.00 uur onze tijd is geopend, legt Peter Siks, beleggingstrainer bij BinckBank, uit. Nederlandse bedrijven die ook in de VS zijn genoteerd, zijn onder meer Shell, Unilever, ASML, ING Bank, Aegon, Philips, RELX en Air France-KLM.

Die koersen kun je uiteraard gewoon volgen en je kunt als Nederlandse belegger ook in die aandelen handelen. Dat geldt ook voor particuliere beleggers.

ADR's vs aandelen

Maar die aandelen zijn niet helemaal hetzelfde als die in Amsterdam zijn genoteerd. Het gaat namelijk om zogeheten American Depositary Receipts (ADR's), met een koers in dollars.

Je kunt een Nederlands aandeel en zo'n ADR niet omruilen. Je hebt dus óf een Amsterdams aandeel ASML met een koers in euro's, óf een Amerikaanse aandeel ASML, met een koers in dollars.

Als je in die stukken wilt handelen, dan gelden daarvoor de handelsuren van de Amsterdamse beurs of van Wall Street, al naar gelang of je een aandeel of een ADR hebt.

Niet voor particulieren

Er wordt wel minder gehandeld in ADR's dan in gewone aandelen in Amsterdam. Er zal daardoor een groter verschil zijn tussen aan- en verkoopkoersen (de spread) van ADR's en dat is niet aantrekkelijk voor beleggers, waarschuwt beleggingsexpert Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Ook Siks ziet geen toegevoegde waarde voor beleggers om ADR's te kopen, tenzij je een grote belegger bent. Door én aandelen die in Amsterdam zijn genoteerd te kopen én ADR's ben je wel flexibeler als je wil handelen op nieuws dat na 17.30 uur of voor 9.00 uur bekend wordt, aldus Siks.

Sommige aandelen die in Amsterdam zijn genoteerd, hebben naast een notering op in New York ook nog een notering op andere beurzen. Afhankelijk van de openingstijden van de betreffende beurzen kan daar dan voorbeurs of nabeurs ten opzichte van Euronext Amsterdam worden gehandeld. Maar ook hier geldt dat de liquiditeit veel minder kan zijn dan op Euronext Amsterdam.

Voorbeurs: wel koers, geen handel

Hoe zit dat dan met koersen van Nederlandse bedrijven die je ziet voor de handel in Amsterdam opent? Dat is wat ingewikkelder. Vanaf 8.00 uur 's ochtends zijn er ook al koersen, maar je kunt daar dan als particuliere belegger nog niet op handelen, legt Simon Wiersma, Investment Manager bij ING Investment Office, uit.

In feite is er dan ook nog geen koers van afzonderlijke aandelen. Het enige dat je namelijk ziet is de van futures voor de AEX. Futures zijn contracten waarin de koper vastlegt dat hij als de beurs open is een aandeel koopt voor een bepaalde prijs. 

Indicatie

Vanaf 08.00 uur 's ochtends wordt er in futures op de AEX gehandeld. Als de futures wijzen op een hogere of lagere opening, dan kun je hoogstens aan de hand van koop- en verkooporders die je in het orderboek al ziet een aanname doen over de koers van een afzonderlijk aandeel, aldus Wiersma.

Er is dus slechts een indicatie hoe de eerste koers zal zijn. Van een echte koers, waarop je via de beurs ook kunt handelen, is pas sprake als de beurs open gaat om 09.00 uur. Als je voor 09.00 uur orders opgeeft, dan worden die afhankelijk van de meegegeven instructie ook pas na de opening uitgevoerd.

Ook tot 22.00 uur futures

Ook nadat Beursplein 5 is gesloten, zie je tot 22.00 uur nog koersen van Nederlandse fondsen. Als het om bedrijven gaat waarvan ADR's zijn genoteerd op Wall Street, dan kun je daar ook in handelen.

Anders is dat bij fondsen waarvan geen ADR's bestaan. Daarvan krijg je tot 22.00 uur via futures op de AEX een indicatie van de koers. Handelen kan pas weer om 9.00 uur de volgende beursdag.

Apple

Voor Amerikaanse bedrijven geldt een vergelijkbaar verhaal. Ondernemingen zoals Apple zijn op meerdere beurzen genoteerd, dus als Wall Street dicht is, dan kun je de koersvorming op andere beurzen zien.

Daarom zie je om 10.00 uur onze tijd een prijs voor het aandeel Apple, ook al is het dan in New York nog heel vroeg in de ochtend en in Silicon Valley nog nacht.

Lees meer over
ING BankBinckBankBeleggenEffectenbeurs