Beurs

Hoe investeerder Alteri toch binnenloopt op failliet Intertoys

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPHoe investeerder Alteri toch binnenloopt op failliet Intertoys
RTL

De Britse investeringsmaatschappij Alteri kan tientallen miljoenen gaan verdienen aan het faillissement van Intertoys. Hoe? Dat blijkt uit het vandaag verschenen eerste curatorenverslag.

Alteri nam de speelgoedwinkelketen Intertoys eind 2017 over van Blokker Holding. Eind februari, veertien maanden later, ging Intertoys failliet. De winkelketen telde 3400 werknemers en 500 Nederlandse winkels, waaronder 114 vestigingen van franchisenemers.

Lening aan Intertoys

Bij de overname van Intertoys betaalde Alteri naar verluidt 10 miljoen euro aan Blokker Holding. Uit het zojuist door de curatoren gepubliceerde eerste faillissementsverslag blijkt dat de investeerder ook nog eens 18 miljoen euro aan de speelgoedketen leende.

Eerder al meldde het FD dat Alteri voor die lening onder meer de voorraden van Intertoys in onderpand kreeg. Daarmee krijgt het van alle schuldeisers als eerste betaald en daardoor is in elk geval de lening van 18 miljoen euro gedekt.

Blokker-lening

Uit het zojuist gepubliceerde curatorenverslag blijkt dat de pandrechten van de Britten véél verder reiken dan de uitstaande lening van 18 miljoen euro.

Dat zit zo. Bij de overname van Intertoys blijkt Alteri namelijk ook een lening in handen te hebben gekregen die Blokker Holding bij de speelgoedwinkel had uitstaan. Die lening bedroeg maar liefst 108 miljoen euro.

Geld meegegeven

"Blokker Holding heeft destijds waarschijnlijk ingeschat dat ze die lening niet kon terugkrijgen van Intertoys. Daarom is hij voor een veel lager bedrag mee verkocht aan Alteri", aldus curator Joris Lensink.

Volgens de curator is die transactie vergelijkbaar met de recente verkoop van de winkelketen Blokker. "Onlangs werd bekend dat Blokker Holding ook geld meegeeft aan de koper van winkelketen Blokker. In dat licht moet je de overdracht van de lening zien."

Intertoys-eigenaar Alteri ook eerste schuldeiser: 'Verwerpelijke werkwijze'
Lees ook

Intertoys-eigenaar Alteri ook eerste schuldeiser: 'Verwerpelijke werkwijze'

Goud waard

Voor Alteri blijkt de 'oude' Blokker-vordering van 108 miljoen euro op Intertoys nu goud waard. Want dankzij die vordering kan Alteri ook aanspraak maken op de opbrengsten van de voorraden, als die uitkomen boven de 18 miljoen euro die de Britten het bedrijf zelf hebben geleend.

Omdat de waarde van de voorraden en andere waardevolle onderdelen van Intertoys van Blokker wordt geschat op tientallen miljoenen, kan Alteri dus ondanks het faillissement van de winkelketen, toch véél méér geld terughalen dan het aankoopbedrag en de eigen lening.

Onderzoek

Alles wat er méér binnenkomt dan 28 miljoen euro is winst voor de Britten. Dat kan gaan om miljoenen, maar gezien de geschatte inkoopwaarde van de voorraden mogelijk ook tientallen miljoenen. 

Curator Lensink zegt de constructie op zich 'logisch' te vinden, maar nog wel onderzoek te zullen doen naar de Blokker-vordering en de onderpanden.  

Minister Dekker

Pikant is dat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in de beantwoording van recente Kamervragen over de positie van Alteri ervan uitging dat de Britse investeerder niet méér kon terugkrijgen dan dat ze aan Intertoys had uitgeleend.

“Het uitgeleende bedrag krijgt hij via zijn pandrecht met voorrang terug”, legde Dekker de Kamer uit. Daarom zei hij geen maatregelen te zullen nemen om dergelijke praktijken tegen te gaan.

Nu blijkt Alteri dus veel meer te kunnen terugkrijgen dan het uitgeleende bedrag.

Al verlies onder Blokker

Uit het curatorenverslag blijkt verder dat Intertoys in het laatste jaar onder Blokker Holding al fors verlies draaide. Dat jaar bedroeg het verlies, zelfs nog vóór betaling van rente, belasting en afschrijvingen, 32 miljoen euro. Intertoys boekte een omzet van 438 miljoen euro.

Onder de paraplu van Blokker Holding werden nooit eerder resultaten van afzonderlijke winkelketens als Intertoys bekend.

Geen stevig bedrijf

Toen Blokker Holding de speelgoedketen in 2017 in de etalage zette, beweerde een woordvoerster dat het bedrijf goed draaide en onvergelijkbaar was met de Amerikaanse concurrent Toys ‘r Us, dat toen op de rand van een faillissement stond. "Intertoys is een stevig bedrijf met een sterk merk." Dat blijkt achteraf dus niet juist.

Ook onder Alteri draaide de speelgoedketen met verlies, blijkt uit het verslag. In 2018 bedroeg het brutoverlies 27 miljoen euro, op een omzet van 362 miljoen euro.

Lees meer over
IntertoysBlokker HoldingAlteriRetailFaillissement