VS wil rente 'snel verlagen', zal de Europese Centrale Bank volgen?
De officiële rente in de VS zal mogelijk snel worden verlaagd, zegt James Bullard, een van de bestuurders van de Fed, de centrale bank in de VS. Volgens hem is dat nodig vanwege de onrust over handelsspanningen. Als de Fed de rente verlaagt, zal de Europese Centrale Bank (ECB) dan ook actie moeten ondernemen?
Het kan heel snel gaan. Rond kerst ging de Fed er nog vanuit dat de officiële rente dit jaar drie keer zou worden verhoogd. Maar de markt geloofde daar niet in en deze lijkt nu gelijk te krijgen.
Gisteravond zei James Bullard, voorzitter van de regionale Fed-bank van St. Louis, dat het officiële rentetarief mogelijk snel zal worden verlaagd. Hij wees daarbij op het drukkende effect van wereldwijde handelsspanningen op de economische groei, terwijl ook de inflatie in de VS laag is.
'Fed verhoogt pas volgend jaar'
Hoe snel die rente verlaagd wordt, is de vraag. Rabobank denkt dat de Fed pas medio volgend jaar de rente zal verlagen, om de lichte recessie die de bank eind volgend jaar in de VS verwacht te bestrijden, zegt Bas van Geffen. Hij richt zich onder meer op de economie van de eurozone en de ECB.
Daarnaast draait de binnenlandse economie nog sterk, zegt Bert Colijn, senior econoom eurozone van ING Bank, "Het kan zomaar dat het langer duurt voor in de VS de rente wordt verlaagd dan de markt verwacht", zegt ook hij.
'ECB loopt achter'
Komende donderdag komt het bestuur van de ECB weer bijeen om te praten over het monetaire beleid. Zal het de Fed mogelijk volgen? Waarschijnlijk niet. Zo volgt de ECB niet automatisch de stappen van de Fed, omdat de economische ontwikkeling in de eurozone niet gelijk opgaat met die in de VS.
De Fed heeft de afgelopen jaren de rente al een paar keer verhoogd en is de hoeveelheid opgekochte leningen aan het afbouwen, terwijl de ECB nog niet eens aan renteverhogingen is toegekomen.
Niet veel ruimte
De ECB heeft ook niet veel speelruimte voor renteverlagingen, omdat banken nu al tegen -0,4 procent bij de ECB kunnen lenen. Voor de VS is dat anders, omdat de officiële rente er al een aantal keren is verhoogd.
Als de ECB de rente nóg meer wil verlagen dan het huidige niveau, dan zal daarvoor de economie flink moeten verslechteren, denkt Colijn. Het eerste kwartaal ging het in Europa trouwens beter dan veel analisten hadden verwacht, stipt hij aan.
Het feit dat er in het tweede halfjaar een opvolger komt voor ECB-topman Draghi maakt het ook niet eenvoudig voor de ECB om nu met grote stappen te komen, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus bovendien.
Andere beleidsmaatregelen
Ook Rabobank ziet geen renteverlaging door de ECB, in ieder geval niet tot medio 2021, aldus Van Geffen. Hij denkt dat de ECB het eerder zal zoeken in andere beleidsmaatregelen, zoals een herstart van het kwantitatieve verruiming, oftewel QE.
Eerder kocht de ECB in dat kader in eurolanden (staats)obligaties, om zo de marktrente te drukken. Als de vraag naar obligaties stijgt, dan stijgen de koersen, maar dan daalt de het rendement. Dat maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om te lenen en dat kan de economie weer stimuleren.
Maar voor het zover komt, dan zal de economie wel slechter moeten gaan draaien, denkt Van Geffen. Uiteindelijk zal het er mogelijk op uitdraaien dat de economie na een aantal goed jaren weer zal verslechteren zonder dat de ECB er aan is toegekomen om de rente te verhogen, aldus De Geus.
Goedkoop geld lenen
Een ander punt is de doelstelling van de ECB om de inflatie onder de 2 procent te houden. Deze wordt nog altijd niet gehaald. Mogelijk kunnen banken vanaf september weer goedkoop geld lenen bij de ECB, onder de naam TLTRO, met de bedoeling dat banken dan weer extra geld kunnen lenen aan banken, denkt Van Geffen.